A szappan gélesedése

bár a szappan gélesedése már többször is volt téma a blogon, de ebben a megközelítésben még nem. Pedig egy teljesen kézenfekvő logikán alapul.

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

A cikk 2020. decemberében frissült, néhány mondat megfogalmazásán az utóbbi 4 év tapasztalatai alapján változtattam.

A szappan gélesedése a mai kérdés. Hálás vagyok ezekért a kérdésekért az olvasóimnak, mert emlékeztetnek arra, hogy amikor már van egy tudásunk valamiről, akkor már nem tudunk azzal a fejjel gondolkodni, mint amikor ez a tudásunk még nem volt meg! 
Amikor ilyen jól megfogalmazott dilemmát olvasok, mint amit alább közkinccsé teszek, akkor elképzelem, hogy tényleg, annyi minden kering pl. a gélesedésről is a neten, hogy szappanos legyen a talpán, aki ki tud igazodni közöttük.
Járjuk körbe kicsit a kérdést, bár a szappan gélesedése már többször is volt téma a blogon, de ebben a megközelítésben még nem.
Pedig egy teljesen kézenfekvő logikán alapul.

A kérdés:

“Volt öntésem ahol gélesedett a szappan, volt hogy nem…
Fa öntőformám van és nem takarom le a szappanokat… hogy ne melegedjen túl . Volt olyan hogy nem takartam le és gélesedett de meg is repedt, volt olyan, hogy gélesedett de nem teljesen
Felmerült bennem ennek kapcsán egy kérdés, hogy a gélesedés “kötelező”?

Mi van akkor ha nem gélesedett… keresgéltem ezután a neten de nem igen találok konkrétan erre választ . Sőt valahol azt irják hogy a gélesedés az a szappan túlmelegedését okozza…ami hiba…gyorsan ki kell tenni hidegbe..v hütőbe stb.
Sok helyen olvasom h a fa formàt ne takarjam…
Most vágtam fel a 100% os oliva szappanom babér macerátummal nem gélesedett… nem takartam le … a sima oliva szappanom amit előtte nap öntöttem letakartam gélesedett bàr a szélein nem.. ez olyan kisérlet… de választ nem találtam rá!
Kiváncsi vagyok a véleményedre, tanácsodra!”

És milyen igaz!
Most akkor, ha nem probléma a gélesedés, sőt, hasznosnak is tekinthető, lásd a CPOP eljárást itt, akkor lehetséges az, hogy amelyik szappan nem gélesedik, az nem is “jó”?!

Rövid válasz

Nem, a gélesedés hiánya nem jelenti azt, hogy a szappan minősége nem megfelelő.

Bővebben

A szappan gélesedése egy folyamat, ami a hideg eljárással készített szappanoknál esetlegesen bekövetkezhet.
Ennek okairól most nem írok, mert már többször megtettem, most az a fontos, hogy egyértelműek legyünk:

A szappan gélesedése önmagában a barátunk, jót tesz a szappannak, amennyiben nem fordul át TÚLmelegedésbe.

Mondok egy példát: nézzük meg a CPOP-t vagy akár mindjárt a meleg eljárást is. Itt mit teszünk? Melegítjük a szappanmasszát. Kvázi főzzük.
Miért tesszük ezt? Mert így lerövidül az érési idő, az elszappanosodási folyamat gyakorlatilag befejeződik, mire kihűl a “megfőzött” szappan. Azonnal lehet használni a szappant, nincs várakozási idő.

Mielőtt azonban elkezdenéd bőszen keverni a  fazékban a masszát, azért azt is mondjuk el, hogy a meleg eljárással készített szappan egyes vélemények szerint sokkal kevésbé rendelkezik már az oly áhított ápoló hatásokkal.
E szerint a vélkedés szerint ugyanis a tartós magas hő elpusztíthatja a nagyon értékes “hatóanyagok” egy részét.

Ami biztos, hogy a meleg eljárással készített szappanok formázási lehetőségei, kinézete is teljesen más, mint a hideg eljárással készítetté. Vannak tehát kompromisszumok, amikkel barátkozni kell.

Mit tehetsz? Kipróbálod ezt is, azt is, többször is, és utána már tudsz dönteni, melyiket mikor használod.

Annyi bizonyos, hogy nem mindegy a szappannak, hogy magas hő milyen intenzitással és mennyi ideig éri, erre oda kell figyelni.

A túlmelegedést a legtöbb esetben el lehet kerülni (sajnos nem mindig), de tapasztalat kell hozzá. Néha nagyon hirtelen következik be, de az is előfordul (kezdő korunkban főleg, mert nem ismerjük, nem számítunk rá), hogy nem figyeljük elég sűrűn, nem vesszük észre a jeleit és már nem tudjuk kivédeni, mert egy ponton túl megállíthatatlan.

Azért nehéz eset ez, mert nem lehetséges megmondani pontosan, hogy ilyen és ilyen összetevők esetében, ennyi és ennyi idő múltával a mixelés kezdete után a szappan gélesedése és a túlmelegedés bekövetkezik. A gélesedés és a túlmelegedés folyamata tele van “de”, meg “ha” meg “és talán” kezdetű mondatokkal – ezt kell megérteni 🙂

Jegyezd fel, melyik szappanod hogyan viselkedett a kiöntés után, hogy legközelebbre ne felejtsd el, hogy őt figyelni kell!

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

  1. Kaposvári Emőke

    Kedves Andi!
    Én nagyon szeretek főzött szappant készíteni, mert bár a formázás egysíkúságában igazad van, a meleg eljárás többet nyújt nekem a szinekkel és a konzisztenciával való játékra.
    Arról nem is beszélve, hogy a túlmelegedés főzés közben, azonnal szem előtt zajlik, ha van, s ezáltal rögvest korrigálható. S mindez alig 2 órában. Lerakás után viszont akár el is felejtkezhetemk a szappanomról, hiszen egyszerűen csak “alszik reggelig”.
    Számomra a gélesedés újabb lehetőség a játékra. Én akkor tekintem késznek a főzést, ha a fazék alsó felében géles lett a szappan.
    Nagyon szeretem a márványos szappanokat. Ha a fazekam felében egy színt, másik felében másik színt használok, a fazék alján a gélesedés miatt újabb két szín jelenik meg. A fentiek más árnyalata. Kanállal lerakva pedig hol innen, hol onnan, hol mélyebbről, hol magasabbról szedem az anyagot, a végeredmény bájos legalább négyszínű szappan lesz. Lerakás előtt pedig lazán összekeverve nagyon jópofa szappanokat kapok.
    Azért hozzáteszem, hogy a szeletelési rutinom más, mint a legtöbbek által megszokott. Én szappanszélességnyi hasábokat vágok, majd keresztben szappanvastagságúra hasítom.
    Némelyik szappanom így kagylós mintázatú, vagy “Milka-foltos”. És használat közben állandóan változik a felület mintája. Ez is egy örömforrás!
    Ajánlom kipróbálásra mindenkinek.
    Szeretettel Emőke

    Válasz
    • Szappan Mentor

      Kedves Emőke, élvezettel olvastam ezt a jó kis beszámolót, amit írtál, köszönjük, hogy megosztottad! Érdekeseket írsz, teljesen értem, hogy mit szeretsz a meleg eljárásban. Engem is elvarázsol, amikor eléri a selyemcukor-színt, állagot! És milyen ügyesnek kell lenni a formába rakással!? A kihívások embere vagy 😉 És igazad van: ez is rejt számtalan lehetőséget, és előnyei is vannak. Aki elolvassa a hozzászólásodat, az biztosan kipróbálja, ha eddig még nem tette.
      Köszönjük!
      Szeretettel: Andi

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com