Agyag- és iszapmennyiség szappanban

Agyag- és iszapmennyiség a szappanban

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

 

A válaszsorozatnak az a témája következik, ami gyakran merül fel kezdő szappankészítőkben. Az agyag-és iszapmennyiség szappanban való alkalmazásának kérdése már a második-harmadik önállóan elkészített adagoknál elő szokott kerülni.
Mielőtt azonban kiveséznénk ezt a témát is, járjuk körbe, hogy miért szeretjük ezeket alkalmazni.

 

Miért olyan fontos ez a kérdés, ha már van egy jó szappan alaprecepted?

Sok fiatal és idősebb nővel beszélgetek a szappankészítés és az üzlet indítás rejtelmeiről. Mindig megtisztel és hálásan fogadom, amikor beszélnek magukról, a motivációikról. A legtöbb ügyfelem azért veselkedik neki a szappankészítésnek, mert szeretné magát és a családját megkímélni a bőr egészségének megtartását kicsit sem támogató, bolti szerektől. Természetes igényük, hogy csak olyan kerüljön a család tisztálkodószerébe, ami nem árthat. A legújabb kori szappankészítésben éppen az a csodás, hogy emellett NEM kell lemondanunk sem a színekről, sem az illatokról – a formák tengernyi választékát már nem is említve külön.

Az agyagporok bőrre gyakorolt jótékony hatásairól most nem írok, ezer helyen olvashatunk róla. A bőrápoló tulajdonságaik mellett azonban legalább annyira szeretni valóak a szappankészítő számára színező hatásuk miatt. Gyönyörű színű szappanokat lehet készíteni segítségükkel, kombinálni is lehet őket: eltérő színű rétegek, forma variációk, örvények, stb.

A legjobb bennük ez: hogy teljesen természetes eredetűek, zéró kockázatot jelentenek a bőr egészsége szempontjából, nem irritálnak, szépek és még elérhetőek is. A kérdés tehát:

„1500g az az olaj mennyiség amit alapnak veszek a formámhoz
Ehhez jön az éppen megálmodott agyag, iszap, gyógynövény, illó … kecsketej vagy tea főzet; rizslisztbe (2evőkanál) keverem és az adalék olajba az illót, hogy az illat tartósabb legyen …
Agyag port 3lapos evőkanállal
Iszapot 3 púpos ek.al teszek úgy veszem fél kg-hoz 1 🙂 erre sincs sehol válasz..”

Agyag- és iszapmennyiség szappanban

Az agyagporok nem egyformák szín tekintetében, ugyanazon szín esetében nagyon eltérő árnyalatok fordulhatnak elő. Tapasztalatom szerint egy dologban azonban megegyeznek: mindegyik egy kicsit hozzájárul a gyors pudingosodáshoz. A kívánt színárnyalat eléréséhez lehet, hogy kétszer annyit is lehetne alkalmazni, mint amennyi az a kiöntéshez még barátságos – de hiába, ha a massza öntésének vége felé már kanalazni kell a formába, igaz? A gyors pudingosodás nemkívánatos akkor sem, ha egyedi formát alkalmazunk, és akkor sem, ha tömbbe öntünk.

Mi az ajánlott mennyiség, a középút az agyagporok alkalmazásánál szappanban?

A konkrét kérdésre a konkrét válasz: 1000 gramm olajmennyiségre kb. egy csapott evőkanálnyi agyagporral lehet számítani. Ettől persze ki-ki ízlése és céljai szerint eltérhet. A szín lefelé csökkentésnél halványabb lesz és kevésbé is fog keményedni tőle a massza.
A felfelé eltérésnél tanácsos magasra venni a folyadékarányt – de ez sem tuti-biztos módszer a masszai túl korai „beállása” ellen.

Amit még megtehetsz az ügyért:
utoljára add hozzá az adalékok között és csak épp, hogy csomómentesre keverd a botmixerrel, ne dolgozz vele már sokat a géppel.

Az iszapmennyiség

A kérdésből nem tűnik ki, de én úgy sejtem, hogy nem iszapporra vonatkozik, hanem iszapra. Ez azért lényeges, mert utóbbi tartalmaz folyadékot. Az iszappor adagolására ugyanaz vonatkozik, mint az agyagokéra. A nedves iszap esetében figyelembe kell vennünk a folyadéktartalmat is. A folyadék jelentőségének megértéséhez kérlek, olvasd el ezt a korábbi cikket! A recept tervezésénél a folyadékot vedd a legalacsonyabbra, így kevésbé valószínű, hogy kellemetlen meglepetésben lesz részed. Mivel az iszapok is különbözőek, így nehéz biztosan működő mennyiséget mondani, de 2-3 evőkanálnyi iszapot biztosan hozzá tehetsz 1000 gramm olajból készült szappanmasszához. Óvatos első tapasztalás után természetesen lehetsz bátrabb és kíváncsi annyira, hogy próbát teszel egy picivel többel is, mint elsőre. Ne feledd: a kezedet egyformán irányítsa a tudás és a kíváncsiság!

Agyag- és iszapmennyiség szappanban

Kép forrás : Pixabay.com

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com