Az 5 leggyakoribb hiba a szappankészítésben

5 leggyakoribb hiba

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Mit gondolsz a hobbi szappankészítés költségeiről?

Vannak, akik szerint az otthoni szappankészítés drága elfoglaltság. Általában ők azok, akik még kevés tudással / tapasztalattal rendelkeznek, így sokat is rontanak. Kedvüket szegi a dolog, mert néha használhatatlannak tartják, máskor meg csak a felmosó vödörbe merik beletenni az elkészült szappant. Ők úgy érzik emiatt, hogy csak megy a pénz, megy a pénz – de haszna nem sok van. Nem érzik azt a megelégedettséget, amit 1-1 jól sikerült szappan elkészítése után éreznek a tapasztaltabb hobbi szappankészítők, akik  már majdnem mindig biztosra mennek.

Ha szeretnéd elkerülni a kétségbeesett harcot önmagaddal és a szappankészítés költségeivel, akkor ez a cikk neked szól, olvasd tovább! >>>


Az 5 leggyakoribb hiba a szappankészítésben


5 leggyakoribb hiba

Ebben a posztban összegyűjtöttem az 5 leggyakoribb hibát, amit egy kis tudatossággal könnyen kicselezhetsz, hogy neked ne kelljen így érezned soha.

Mielőtt kiveséznénk a témát, ha szeretnéd inkább letölteni MP3-ban, akkor a SoundCloud-on itt találod:

Itt pedig megtalálod prezi kivonatban, képek nélkül:


#1
Rossz recept


Egy recept megírásában sok mindent el lehet rontani. Kisebb hiba, ha az olajok aránya nem a bőrtípusnak és az elkészítési módnak, vagy a design-céloknak megfelelő .
Nagyobb galibát tud okozni, ha nem megfelelő a folyadék mennyisége.

A legnagyobb problémát azonban a rosszul kiszámolt lúgmennyiség okozhatja.

Hogyan kerüld el?

Ha átvett receptet használsz, akkor mindig futtasd át a kedvenc szappanrecept számlálódon! Ne felejtsd el leellenőrizni a folyadék arányát és a zsírfelesleget sem!
Nézd meg az értékeket is, nem árt tudnod, hogy mennyire lesz kemény vagy puha, mennyire fogja kímélni a bőrt, mekkora habja lesz.

Sokaknak könnyebség, ha kész receptekkel dolgoznak eleinte. Ez bölcs döntés, ha a recept megbízható, és le is ellenőrizted. Tanuld meg a szappanreceptszámlálókat használni, így játszi könnyedséggel tudod az 1000 g olajra írt recepteket áttervezni, kevesebbre venni.
ha a receptkönyvemből dolgozol, ettől megkíméled magad!


#2
Eltúlzott design-célok


Fontos, hogy tényszerű légy a tudásszinteddel kapcsolatban.
Ha 1 éven belül kezdtél el a szappankészítéssel foglalkozni, és eddig 3-4 szappankeverés van mögötted, akkor ne kezdj bele videókon látott tarka-barka szappancsodák saját megvalósításába. Akkor se, ha az a pár szappanod kiváló lett.

Csalódás lesz belőle, és a végén még haragudni is fogsz magadra, amiért belevágtál.

Hogyan csináld?

Lépésről lépésre haladj!
Olvasgass a már a használt összetevőkről, alkalmazz kezdetben mindenképpen természetes színezőket. Tapasztald ki a növények viselkedését a masszában, próbálj ki és figyelj meg mindent. A tapasztaltakat le is írhatod egy füzetbe. Előtanulmányok után sorra vehetsz alternatív folyadékokat, főzeteket, leveket, turmixokat. Színezz pépekkel, porokkal, szirmokkal.
Eleinte a rétegezés technikáját alkalmazd, próbáld ki a kanalazós technikát, a tölcséres technikát, az elválasztókat is alkalmazhatod. Csinálj beágyazást, reszelék bekeverést, használj természetes színekből egyszerre 2-3-at. Figyelj a színharmóniákra, a friss massza színeire, majd az érés utáni, végleges színekre.
Légy saját magad és a műveid alapos megfigyelője, az eredmények észrevétlenül fognak jönni idővel.

Ha szeretnéd felmérni, hol tartasz most, töltsd ki ezt a szintfelmérő TESZT-et!

5 leggyakoribb hiba

forrás: pixabay.com


#3
Túl sok szappan


Annak, hogy kiló számra tornyosuljanak otthon a szappanhegyek, nem sok értelme van.

Bármennyire is vonzóak a tömbbe öntött szappanok, a legelején ne használj nagy méretű öntőformákat. Ameddig elsajátítod az alapokat, addig maradj meg a kisebb szilikonformáknál, pudingos tégelyeknél, túrós, joghurtos dobozoknál. Így nem kell sokat költened öntőformákra.

Ebbe a hibába mindnyájan beleesünk az elején, hiszen a szenvedély túlzásokra sarkall – nem csoda hát, hogy éppen ez a hiba a 3. az 5 leggyakoribb hiba közül.

Hogyan csináld?

Készíts egyszerre kevesebb szappant, de az jó minőségű legyen! Maximum olajmennyiséged legyen 500 g. Próbálj ki inkább ápoló olajokat, és tapasztald ki, melyiket mekkora mennyiségben szereti a bőröd, és a családod 🙂 Törekedj az elméleti és gyakorlati tudásodat egy szinten tartani, ne rohanj sehova.

Van 1 szuper megoldás számodra, ami átmenet a kis formák és a nagy tömbök között. Ha ezt alkalmazod, akkor belekóstolhatsz a tömbök kínálta lehetőségekbe, anélkül, hogy túl sokat kockáztatnál.

Válassz közülük, és önts 500 grammos adagot bármelyikbe:
 • tejes papírdoboz (fekve vagy állva)
 • literes üdítős papírdoboz (fekve vagy állva)
 • chips-es papírhenger

 

forrás: De Miriam Mezzera – Flickr: Shakaa – L’ultimo saponificio di Nablus, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31986558


#4
Túlkeverés


Azt tanuljuk, hogy addig mixeljük az olaj és lúg keverékét, míg el nem kezd nyomot hagyni az eszköz a masszában.
És ez így is helyes.

DE!

Ezektől függ valójában a keverés ideje:

 1. az adott olajkeverék összetétele (szilárd-folyékony olajok aránya)
 2. a fázisok hőmérséklete
 3. a folyadék fajtája
 4. a konyhád hőmérséklete
 5. a botmixered fordulatszáma
 6. a továbbiakban használni kívánt adalékok (illatok elsősorban)
 7. hányfelé osztod színezés céljából a masszát – ezekkel mind-mind megy az idő, a massza pedig KÖT, ÉS KÖT, ÉS CSAK KÖT…! (Te pedig elkezdesz hirtelen őszülni 🙂 )
 8. az öntőforma mérete
 9. a formázás módja, öntéstechnika

Ezeket mind vedd figyelembe, amikor nyomva tartod azt a bizonyos gombot a mixeren.
Amennyiben szó szerint vett puding állapotig kevered a masszát, és még ezután illatosítasz, ismét mixelsz, újabb adalék, újabb mixelés – nos, abból már nem fogsz sok örvényt kivarázsolni…!

Így csináld jól

Ne vedd szó szerint a puding állapotig való keverést!
Ha  a fenti 9-es listából többnél is sanszos, hogy súlyosbító körülmény lesz a sűrűsödés gyorsításában, akkor keverj alaposan, de óvatosan!

 • ne nyomd a mixert pudingig (ne aggódj, ha minden más stimmel, a szappanod így is összeáll, meg fog indulni a reakció)
 • használd inkább pulzálva, és ne folyamatosan
 • az illatot csak spatulával elegyítsd
 • és úgy általában: gondold meg, mikor kell feltétlen a masinát használnod az alapos keveredéshez

#5
Túl magas hőmérsékletek


A hőnek nagyon nagy szerepe van a szappankészítők életében.
Azt tapasztaltam a beszámolóitokból, hogy ez az 5 leggyakoribb hiba közül az 1. helyen áll.
Én úgy tanultam, hogy nem szükséges hőmérőt használni.
Saját káromon tanultam meg, hogy mennyivel könnyebb, ha mégis van 🙂

A „kézmeleg”-et, mint hőmennyiséget, nekem nem mindig sikerült helyesen kalibrálnom 🙂

5 leggyakoribb hiba

Nem csoda, hogy csak pislogtam néha, mint a miskolci kocsonya békája, hogy

… EZ MOST, ÍGY: MIÉRT:…?!
Hogyan csináld – avagy a 3 féle hőmérséklet-szempont

– 1. Hőmérővel pontosabban tudod irányítani azokat a folyamatokat, amik még így is bőven bizonytalanok és rejtélyesek a szappankészítésben!

– A 2. körös hőmérséklet-kérdőjelek a kiöntés után kezdenek röpködni a levegőben. Ha azt gondolod, hogy derék munkád végeztével kényelmesen elnyúlhatsz a kedvenc nyugágyadon a Nők Lapjával a kezedben – akkor nagyon-nagyon tévedsz! 🙂

Na jó, szilikonformák esetében menj nyugodtan, de ha tömbbe öntöttél (ha kisebbe és csak 500 g olajból,  akkor is), akkor légy résen! Minimum 20 percenként ellenőrizd a formát, és ha langyosabb az oldala, mint kiöntés után 5 perccel, akkor azonnal vedd le a takarást róla! Próbáld először letenni a padlóra, de ha tovább langyosodik az oldala, akkor azonnal tedd a hűtő alsó részébe. Ez az a fázis, amikor már inkább legyél úgy vele, hogy jöjjön a szappanpor, ha akar. Inkább az, mint a fázisszétválás, nemde? 🙂

Ez alól 1 kivétel van.

Ha már ismered a masszát, mert többször készítetted.
Ha hajszálra és grammra minden ugyanaz, az alapanyag minőségét, beszerzési forrását és a környezeti feltételeket is beleértve – akkor már tudhatod, hogy az a massza meddig fog elmenni melegedésben. Ha szépen, egyenletesen átgélesedik, az direkt jót tesz neki, ne feledd! Nem a gélesedéstől félünk, amikor hűtünk, hanem a szétválást igyekszünk megelőzni.

– 3. Mindig vedd figyelembe, hogy a konyhádban hány fok van!
Télen nem kell aggódni emiatt, de a kinti kánikula mellett, 24 fokos szobahőmérsékleten és a felett már bőven van ok az óvatosságra!

Ehhez megosztok veled 1 nagyon egyszerűen megjegyezhető TIPP-et

A kókuszolajunk 24 fokon folyékony halmazállapotúvá válik, igaz?

No, ennyi a tipp 🙂

Ha látod, hogy olvad a kókusz, akkor tarts riadókészültséget! Ébresztő: minimális (részleges) takarás és 10 percenkénti ellenőrzés, valamint tilos elmenned otthonról, míg teljesen le nem nyugodott a massza 🙂

Remélem, hogy sok minden megvilágosodott számodra az 5 leggyakoribb hiba összegyűjtésével.

Kívánom, hogy legyen segítségedre mindaz, amit leírtam!

Van tapasztalatod az 5 leggyakoribb hiba témájában? Oszd meg velünk!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

6 hozzászólás

 1. Bartók Jánosné

  Igen, én is beleestem egy pár hibába. 🙂 Eleinte túlkevertem a masszát és alig bírtam belerakni formába, olyan is volt, amikor kivettem a szilikonformából a már kész „szappant”(?) olyan márványos lett. Túl illatosítottam és túlkevertem sajna! 🙁
  A túlmelegedéssel is megjártam már vagy 3-szor, mire hűtögettem a masszát. Ilyenkor olaj állt a már megkeményedett massza tetején másnap. 🙁 Nagyon elkeseredtem ezen hibák miatt, mert ugye a hozzávalók is bele kerültek, meg kissé le is lomboztak. Azért én elhasználtam ezeket a szappanokat, de egy darabig ugyanilyeneket nem öntöttem.

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Hát igen. Nekem is elmegy a kedvem az ugyanolyan szappantól, Margó. Még szerencse, hogy ez gyorsan tovaszáll 😀 😀 😀

   Válasz
 2. Szalma Màrta

  Hasznos volt köszönöm!

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Márta, én is köszönöm, hogy olvasol! 🙂

   Válasz
 3. Kovács Istvánné

  Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat ! Sokat tanultam belőle ! 🙂

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com