Elrontott szappan?

elrontott szappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Elrontott szappan – Dóri levele

Nemrég a Túlmelegedett szappan hibáról írtam, most megint egy örökzöld kérdés merült fel. Beszéljünk a színező anyagokról!

Kedves Andi!
Szeretném a segítségedet kérni!

Az elkészített szappanba eperpiros mica port használtam. Öntéskor csodálatos volt a színe, de 24 óra múlva barna színű lett. Miért változott meg a szín? Mindent úgy csináltam, ahogy a receptben volt. A mica port olívaolajban diszpergáltam.
Anyáknapi szívecskék lennének, de nem sikerül. Már 2-szor készítettem el, de mindig ugyanúgy járok 😞

Csatolom a képeket.

Mi lehet az oka? Tudnál segíteni? Mit rontok el?

Elrontott szappan

elrontott szappan

 

Válasz Dórinak

Nyugodj meg, semmit sem rontasz el, ez a szappan egyben van. Értem, hogy nem ilyen színre vágysz, hanem arra az élénk pirosra, amit a mica mutat eredetileg.

Sajnos nem minden mica marad eredeti színű a szappanok erősen lúgos közegében. Ez benne van a pakliban.

De miért van ez így?

Miért kell „elrontott szappan”-okkal küzdenünk?

Nézzünk kicsit be a kulisszák mögé, hogy jobban megértsük, miért történik ez rendre meg velünk a legnagyobb gondosság ellenére is.

A forgalmazók csak olyan anyagot árulhatnak szappanba, ami kozmetikai célra alkalmas. Komoly követelményeknek kell megfelelniük (ha szabályosan járnak el, és tegyük fel, hogy így tesznek) ahhoz, hogy egy adott terméket kozmetikai célra alkalmas megjelöléssel hozzanak forgalomba. Minden országban van helyi szabályozás, de ezek mellett meg kell felelni a nemzetközi irányelveknek is (ha vannak az adott területen).

Az, hogy egy forgalomba került összetevő alkalmas kozmetikai célra, az…

…nem jelenti azt, hogy a szappan erősen lúgos közegében is színstabil lesz. Az csak azt jelenti, hogy bőrrel érintkezve nincs káros egészségi hatása, másképpen fogalmazva nem kockázatos a használata a kozmetikumokba foglalva. (Egyéni érzékenységek természetesen előfordulhatnak így is.)

A kozmetikai felhasználásba számos termékcsoport tartozik, nemcsak szappanok. Sőt. A mica-porokat elsősorban dekorkozmetikumokban használják, pl. szemfestékekben, rúzsokban, körömlakkokban, stb.

Ha egy gyártó teszteli a termékét házilag készített natúr szappanban,…

…és azt tapasztalja, hogy színstabil, azt nyilvánvalóan érdeke leírni a termék hivatalos adatlapjain, vagyis közölni a forgalmazóval. Ilyen (biztonsági és műszaki) adatlapjai a mica-poroknak is vannak.

A viszonteladó csakis olyan infókkal tud szolgálni/szolgálhat a kínált termékről, amit a gyártó a rendelkezésére bocsájtott.

Ilyen gyártói információ nélkül azonban lássuk be, a forgalmazó nem tud a termék lúgos közegben való színstabilitásáról nyilatkozni. Hacsak nem teszteli saját maga, azaz nem próbálja ki élesben, egy adag szappanban. Vannak olyan webáruházak, ahol ezt megteszik, igyekeznek segíteni a szappankészítőknek, de lássuk be azt is, hogy ez bizony időigényes, költséges dolog. Gondoljunk bele: több száz termék és ezek felhasználási módjai… Nem mindenütt van ehhez szabad humán erőforrás.

Én nem ismerek olyan forgalmazót, aki minden termékét tudja tesztelni szappanban, krémekben, stb., melyikben hogyan viselkedik… ez egyáltalán nem kötelező számukra, és szerintem nem is várható el tőlük.

Ha kapunk a pénzünkért ilyen szolgáltatást is, …

…az egy bónusz, tudjunk róla. Nagyon barátságos bónusz. Ahol ilyen infót kapunk, oda szívesen visszatérünk vásárolni. Sok bosszúságtól, csalódástól kímélhet meg bennünket.

Érdemes azért vadászni, mert vannak forgalmazók, akik kipróbálják egyik-másik terméküket hideg, meleg szappanban, és ki is írják, hogy működik-e, vagy sem (mármint a színmegtartás). Ez egyébként nagy probléma az illatolajoknál is, hiszen azok is okozhatnak színváltozást és váratlan halmazállapotváltozást is.

A micák egy része csak Melt and Pour alapokban működik stabilan. Sajnos ez egy ilyen pálya.

Amit te tehetsz „rontás” ellen

Itt a ráolvasás kevés lesz, de mondok jobbat.😁 Ne élesben próbáld ki! Teszteled a micádat lúgos közegben, így legalább nagy csalódás nem ér. Ehhez van egy videóm, egyszerű a módszer: https://www.youtube.com/watch?v=P2ps4-_ps1Y&t=60s

Figyelem: ez a teszt NEM azt fogja mutatni, hogy milyen színű lesz a szappanod, hanem azt, hogy megmarad-e a színe az adott színezőnek. Ha azt szeretnéd tudni, milyen a szín szappanban, azt csak egy mini adag szappanban láthatod, egy lúgoldatban nem pontosan azt fogod látni! Az olajkeverékek natúr színűek, sárgásak lehetnek, ami teljesen más, mint a lúgoldat + szín benne.

Mi a megoldás a mica-porral elrontott szappan ellen?

  • Utólag már semmi. Ha nagyon nem akarod így elhasználni, akkor apróra vágva vagy reszelve beágyazhatod új adagban (hideg vagy meleg), szép lesz tömbbe öntve, felvágva!
  • Legközelebb olyan helyen vásárlolni, ahol próbálták az adott színt hideg/meleg szappanban, és színstabilnak bizonyult. Ritka az ilyen infó, de azért van. Nehéz terep, ha épp valamilyen színt kutatsz, vagyis konkrét célod van. Egyébként szerintem egy szív lehet sötétpiros is – bár Dórié barna lett, azt írta. Nehéz eset. Vannak korlátaink, ezzel meg kell barátkozni, tudomásul kell venni. Ez a mica nem tud világospirosat, másikat kell keresni. Ha VIP tag vagy, kérdezz rá a csoportunkban, erre való a tapasztalatcsere, ki és hol vett olyat mostanában, ami működik.

A vas-oxid nagyon sötét, bordós inkább, mint piros, és nem mindenki szereti, mert használat közben engedi a színét. Szokták mondani, hogy befogja a kádat, zuhanytálcát, de ez nem igaz. Csak ott tapad meg, és látszik tartósan, ahol zsír, egyéb kosz van, esetleg megsérült a bevonat. Egy ép, tiszta zománcról, kerámiáról vagy ép bevonatú akrilról egyszerűen lefolyik nyom nélkül. Megint más kérdés, ha valaki viszolyog a piros „lé” látványától, mert valami rosszra emlékezteti. Ilyen is hallottam.

Tény, hogy a micák nem festik a vizet, én nem találkoztam ilyennel.

  • Amikor legutóbb pirosat kívántam, akkor vegyesen használtam világospiros micát vas-oxiddal keverve, és elégedett voltam az eredménnyel. Nekem a villágospiros nem jön be, ezért éppen sötétítettem a vas-oxiddal😁

Elrontott szappan

  • Picikét a szemléletmódon kell változtatni, és elfogadni a lehetőségeket, valamint azt, hogy a szappankészítés erősen kémia. Ezzel járnak kompromisszumok. Élénk pirosat szinte lehetetlen előállítani természetes színezővel, a micákat pedig tesztelni kell. Ha valamelyik nem felel meg a teszt szerint, tovább lehet vadászni másik micára. Kérdés, hogy megér-e annyi időt, pénzt és fáradságot ez neked.

Tudom, nem segít ki ez a válasz, de ez van. Legalább tudjuk.
***

Ha már ismered a M.P. szappanokat és a hideg eljárást, akkor egy Mesterkurzus következik.

Tanulj velem a Szappanmentor Tudástárban!

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com