Folyadékmennyiség a szappankészítésben

Folyadékmennyiség a szappankészítésben

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Mi a helyes folyadékmennyiség a szappankészítésben?

Nagyon kedves levekkel lepett meg egy háromgyermekes édesanya, aki két éve gyarapítja jártasságát a szappankészítésben. Több kérdése is volt és én megígértem neki, hogy megválaszolom őket, amint módom lesz rá.

 

Jöjjenek a válaszok, mindjárt az első:

„Kérdéseim lesznek ha már így mertem kérdezni 🙂 , ami a legjobban foglalkoztat, hogy miből döntöm el, hogy hány %-al számoljam a folyadék mennyiséget … eddig mindig 38%-al számoltam, nincs is baj a szappannal , de ha 36%-al számolok , kevesebb a folyadékom, akkor mi történik a szappannal? „

Ez a kérdés igazából két kérdés, az első arra vonatkozik, hogy:

Hogyan döntsük el azt, hogy hány % folyadékarányt használjunk a szappankészítéshez, mi a jó folyadékmennyiség a szappankészítésben?

A rövidebb válasz erre az, hogy a folyadékarány tetszőlegesen lehet 32 és 38 % között.

A hosszabb válasz: a készíteni kívánt szappan kiöntésének módja, esetleges formázása mint design-cél, a formából való kivétel sürgőssége és nehézségei, az érési idő – ezek segítenek a recepttervezésnél eldönteni, hogy alacsonyabbra vagy magasabbra állítsuk-e be a folyadékmennyiséget. De mire is kell figyelni pontosan?

1. Használj több folyadékot a szappankészítéshez és tovább formázhatóbb marad a masszád!

Tudjuk, hogy bőven annak olyan adalékok, amelyek gyorsítják a szappanmassza szilárdulását (egyes illóolajok, tejtermékek, alkoholos folyadékok, méz, agyagporok, stb.). Ezek alkalmazásakor bátran tervezheted a maximumra a folyadékot, mert kis mértékben ugyan, de tovább marad mintázható így pl. az örvény-technika alkalmazásához a friss szappanmassza.

2. Vedd alacsonyabbra a folyadékot, ha szilikonformát használsz, és el akarod kerülni a kivételkor keletkező nyomódásokat, deformálódást!

Kevesebb folyadékkal hamarabb keményedik a szappanmassza, így akár már 24 óra elteltével sérülés nélkül veheted ki a részletgazdag formákat is.
Azért jegyezzük meg azt is, hogy ez csak akkor igaz, ha nem használunk lágyító olajokat, pl. sok ricinusolajat…!

folyadék, szappankészítés

3. Tervezd a szappanreceptedet alacsony folyadékaránnyal, így rövidebb lehet az érési idő!

Magas olívaolaj tartalmú recepteknél használj 32-33 % folyadékarányt, ami nem csak a 2. pontban leírt szempont miatt hasznos, hanem az érési folyamat is rövidebb lehet általa.
De ugyanezt a fogást alkalmazhatod bármilyen lágyító olaj használata esetében is.

A kérdés második részét kicsit már meg is válaszoltuk 🙂

„ha 36%-al számolok , kevesebb a folyadékom, akkor mi történik a szappannal? „

Néhány százalék változtatás lefelé a folyadék mennyiségét illetően a szappan használhatóságát, bőrtisztító és bőrápoló tulajdonságait egyáltalán nem befolyásolja.

Használj bátran többféle arányt, próbálj ki többfélét is – a receptnek megfelelően. Legyen célod a tanulás és tapasztalatgyűjtés, írd is fel őket, így később elő tudod venni és lassan összeáll egy még árnyaltabb kép a szappankészítés tarkabarka világáról 🙂

Remélem, sikerült segíteni abban, hogy haladó recepttervezővé válj!
Ha pedig éppen a tapasztalataid rögzítéshez keresel egy klassz eszközt, akkor nézd meg ezt a szettet!

Szappan Memo Szett

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com