Folyékony mosószer készítése

Folyékony mosószer készítése

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Folyékony mosószer készítése, avagy:
Van-e élet a hideg eljárással készült natúr szappanokon túl?

A folyékony mosószer készítése sok szappankészítő a számára a kihívást jelenti, mások még csak most kezdenek érdeklődni a természetes, önellátó háztartás kérdései iránt. Ez a cikk körbejárja a házi mosószer témát.

Az igazi folyékony mosószer elkészítését itt tanulhatod meg: Folyékony mosószer készítése online Mesterkurzus

Ha gender szempontból közelítjük meg a kérdést, akkor azt kell mondanunk, hogy elsősorban női olvasóimat fogja vonzani, de más oldalról közelítve minden szappan-kedvelőt érdekelhet, tehát mosószerre fel! 🙂

Sokan sokféleképpen vagyunk környezettudatosak, egészségtudatosak, és próbálunk takarékoskodni is.
A mosószerekkel régóta kísérletezik az ember, nagyobb történeti kitekintés itt nem célunk, csak ráhangolódásként annyit, amennyit nagyjából a 20-21. századi kollektív emlékezet is megőrzött: dédnagyanyáink a patak/folyó vizében, a vízfolyás erejével mostak, nagyanyáink már lúgos vízzel, mosószappannal, mosószódával és meleg vízzel is mostak, mi pedig elkezdtük használni az iparilag előállított mosócsodákat. Tettük ezt egészen addig, míg kiütésesek nem lettünk a ruhában maradt szertől vagy el nem olvastunk 1-2 szakcikket a modern mosószerekről.
Ekkor jutottunk el odáig, hogy ehhez hasonló témákba vágó oldalakon kezdtünk okosodni.

Ha már gyakorlott szappankészítő vagy, és eddig a hideg eljárást ismerted meg, akkor talán már mosószappant is készítettél.
A mosószappant viszont – ellentétben a bőrápoló szappanokkal – nem zsírfelesleggel készítjük, hanem túllúgozással.
Ez azt jelenti, hogy akkora lúgmennyiséget állítunk be a receptbe, amennyi bizonyosan elszappanosítja a zsiradékot annak érdekében, hogy nagyobb tisztító hatást érjünk el és ne maradjon elszappanosítatlan zsír a ruhában mosás után.

Ezért van az, hogy a mosószappant a mai elvárások szerint nem ajánljuk mosakodásra, hiszen a fentiek okán szárítják a bőrt.
Kedves idős nőismerősöm viszont máig emlegeti, hogy soha azóta nem volt olyan fényes-szép a haja, mint azokban az időkben, amikor mosószappannal mosta. Azt gondolom persze, ebben jó adag nosztalgia is benne van 🙂

Folyékony mosószer készítése

Mit ne?

Ne várjunk jó eredményt a bőrápoló szappanok oldásával készített mosószertől.

Mit igen?

A minimum, hogy mosószappant használjunk a folyékony mosószer alapjául!

A jó folyékony mosószer készítése

Az általam eddig kipróbált módok és szerek közül toronymagasan nyerésre áll a meleg eljárással készített folyékony mosószer.

Ami kell hozzá:

Kálium-hidroxid
Zsír vagy olaj
Desztillált víz
Botmixer, műanyag keverő kanál és a többi, szokásos eszköz
Védőfelszerelés
Tűzhely rozsdamentes, saválló edénnyel
Szappankészítő tapasztalat
Türelem 🙂

Extrák, ízlés és pénztárca szerint:
illóolaj
mosószóda

A lúgról már beszéltünk, a zsír fajtáját illetően nagy a szabadságunk.
Ami a végeredményben különbözni fog, az a szekrényünk illata.
Gondoljunk arra a maradék mosószerre, ami a ruhákban a leggondosabb öblítés után is ott marad. Ennek is lesz egy illata, amit megérzünk, ha kinyitjuk a ruhásszekrényünket. És ez az illat sokkal tartósabb lesz, mint az öblítőé – bármit is használunk öblítéshez  (ecet, illóolaj, mosóparfüm, szintetikus öblítő). Más-más illatot eredményez a hagyományos, hideg mosószappan, a meleg mosószappan és a meleg folyékony mosószer is.
Ezen belül még más az illata a pálmazsírral, a disznózsírral, a napraforgóolajjal, a kókuszzsírral és az ezek keverékével főzött folyékony mosószernek is.

A lényeg: készíthetjük használt zsírból, olajból, vagy ezek keverékéből is, de dönthetünk úgy is, hogy „tiszta” zsírt használunk.

Érdemes 1-1 adagot készíteni mindegyikből és azt elhasználni. Egy adag lehet egyszerre 1 kg zsiradék, ebből egy 4-5 fős család kb. 1-2 hónapig mos, egy kisebb 2-3 hónapig. (Ez persze nagyon változó, ahol kisebb gyerekek vannak például, ott gyorsabban ürül a flakon 🙂 ) Közben lehet szaglászni a végeredményt, a tisztító hatásban nem lesz óriási különbség¹ – feltéve persze, ha ugyanazt a receptet használjuk.

¹Szó szerint ez így persze nem igaz, mert a kókuszzsír tisztító hatása magasabb, mint a többi említetté. Érdemes tehát a szappanrecept kalkulátorban a tisztító hatást is figyelni, mielőtt döntenénk a zsír fajtájáról!

Valódi Folyékony mosószer készítése online Mesterkurzus

Itt is olvashatsz a folyékony mosószerről és a habzásáról (hanganyaggal, amiben fáradtnak tűnök, de valójában csak izgultam 🙂 ).

 

 

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

 1. Török Ferencné

  Kedves Andrea! Régóta foglalkoztat a házi mosó szappan készítése. Készítettem is már jó néhány kg-ot. Soha nem vagyok elégedett a kész szappannal, mert hiába van túl lúgozva,mégiscsak érzem a zsír szagot. Hideg eljárással, fa dobozba öntöm, ami hungarocellel van körbe bugyolálva, és még pléddel is be van takarva. Kérem legyen kedves válaszolni, mit nem csinálok jól? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mónika

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Mónika,
   köszönöm, hogy hozzám fordultál. Szeretnélek megnyugtatni, hogy nem vagy egyedül ezzel a tapasztalással, és a leírásodból azt gondolom, hogy mindent jól csinálsz. A szappanod minden bizonnyal jól mos (bár ezt nem írod, csak következtetés részemről), a szagával vagy elégedetlen. Azt kell, hogy mondjam neked, hogy a zsírral készült mosószappannak vannak korlátai. Olcsó alapanyag, könnyen elérhető is hazánkban, de sokan nem tudják elfogadni természetes illatát/szagát. Ami pedig kétségtelenül van neki. Van, aki ezt nagyon szereti, de nem vagyunk egyformák.
   Ha nem tudsz vele megbarátkozni, próbáld illatosítani. Ha ezt nem szeretnéd, használj olyan receptet, amiben a zsiradék csak részben zsír; kombinálhatod kókuszzsírral, pálmazsírral, napraforgóolajjal is. Utóbbiaknak nincs olyan jellegzetes szaguk, mint a 100%-os zsírszappannak. Napraforgót max. 20%-ban tegyél bele, mert ettől könnyebben avasodhat pár hét múltán a szappanod. Nagyon jó a 100% kókuszból készített mosószappan is, mert a kókuszvajnak nagyon erős a tisztító hatása szappanban (és erősen szárítja is a bőrt, ezért zsírozzuk túl a 100% kókuszszappanokat, ha mosakodásra készítjük őket).
   Remélem, segítettem a lehetőségeket illetően. Jelezz vissza kérlek, melyik módszerrel próbálkozol, oszd meg a tapasztalaidat, mert ez másoknak is segít.
   Szeretettel: Andi

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com