A kedvelt tejes szappanok mellett joghurtot is használhatsz a szappankészítéshez.
Ebben a posztban ezt járjuk körbe.
Milyen elővigyázatosság szükséges hozzá?
Milyen arányban alkalmazhatod?
Milyen adalékokat tervezz hozzá?
Joghurtos szappan készítése
Miért jó a joghurtos szappan?
Mert gyengéd, gazdag és krémes a habja, akár hajmosó szappant is készíthetsz vele.
A joghurt tápláló és hidratáló hatása miatt érdemes kipróbálni, de kalandvágyból is lehet próbálkozni 🙂
Mire figyelj a joghurtos szappan készítése során?
– alkalmazhatod akár 100% folyadékként kezelve
– vegyesen, pl. 20% joghurt-80% desztvíz, vagy:
– gyümölcs-, ill. zöldséglé (püré), hasonlóan a fentihez, tetszőleges arányban, pl. 50-50%
– bár a joghurt önmagában nem melegít túl, azért óvatosan válassz mellé illóolajokat: inkább menj biztosra, és hagyd ki a fahéjat és társait
– a fentiekkel összefüggésben, a lúgoldásnál a szokottnál is jobban figyelj oda! A joghurtot, akár a tejet, lúgoldás előtt fagyaszd le teljesen, és jégkásás állapotban add hozzá a lúgot!
– apránként, folyamatos keverés mellett adagold a Nátrium-hidroxidot és folyamatosan keverd, míg feloldódik!
– készíts a kezed ügyébe hideg vízfürdőt, és ha elkezd a cucc sárgulni, akkor állítsd bele hűteni!
– ha a joghurt jelleget szeretnéd hangsúlyozni a szappan színében, akkor előfordulhat, hogy kicsit fehéríteni kell a masszán, ezt megteheted pl. Titátán-dioxiddal, fehér pigmenttel is. Ha ez a cél, akkor ne használj repceolajat, mert az sárgít 🙂
TIPP:
1. Használj házi készítésű joghurtot!
Ehhez egy klassz leírást itt találsz >>>
2. Joghurt helyett/után az aludttejet is kipróbálhatod!
0 hozzászólás