Kávés szappan

kaves szappan

Hogyan változik a szappan az érési időben?
Erre a kérdésre keressük a választ.
Készítünk, fotózunk, tanulunk – együtt.

A 8 hetes Szappankészítés Kihívás kávés szappan galériája

Olvasd el a teljes cikket itt! >>>

Kávés szappan – 8 hetes Szappankészítés Kihívás

Olajok  Folyadék Adalékok Illatosítás
 30% olívaolaj főzött feketekávé (lehűtve!) kávéőrlemény a főzött és az őrölt kávé adja az illatát
 25% kókuszvaj nátrium-laktát
 20 % pálmavaj
 10% shea-vaj
 10 % ricinusolaj
 5 % kakaóvaj

Dervanics Roland így ír a Kávés szappan készítéséről:

“5% SF; Deszt. vízzel lefőzöm a kávét, (ez adja a folyadékfázist) majd hagyom kihűlni. Hűtőbe is beteszem.

A masszának eleve nagyon jó kávé illata van, de én még tettem bele 2 csapott evőkanál kávéőrleményt is. Szeretjük az enyhén radírozó szappanokat.”

Roland szappanja 55% – 45%-ban tartalmaz szilárd vajakat és folyékony olajokat, már az arány önmagában is sejteti, hogy tartós, kemény szappan lesz belőle.
Ezt valamelyest még a kávéőrlemény is erősíteni tudja, így a két tényező együtt plusz kopásállóságot ad ennek a dörzsis szappannak.

Ezen a jól sikerült képen a friss Kávés szappant látjuk:

Kávés szappan
Friss Kávés szappan

A Szappankészítés Kihívás másik többi szappanját láthatod egyben itt

* A fényképek nem teljesen azokat a színeket adják vissza, amiket akkor érzékelnénk, ha a kezünkben tartanánk azokat, de a fotókat igyekszünk azonos beállításban és megvilágításban készíteni.
Közülünk senki sem profi fotós, de nem is ez a lényeg a Kihívásban, hanem a tapasztalatszerzés és megfigyelés.
A képsorozatok így is visszaadják az érés változásait.

4 thoughts on “Kávés szappan

  1. Turner says:

    Gyönyörű kis szappanka.Már én is készítettem kávés szappant, igaz fahéjjal erősítettem meg az illatát.
    Két kérdésem lenne:
    1. Idővel mennyire marad meg benne a kávé illat?(van-e már erről előző tapasztalat)
    2. Miért kellene desztillált vízzel főzni a kávét, ha az úgy is felfő?
    Köszi.
    Hajrá!

    • Szappan Mentor says:

      Köszi a kérdést Gyöngyike!
      1. A kávéillat sokkal tartósabb, mint az illóolajoké – végre egy jó hír, igaz? 🙂 Hónapok múlva is szinte ugyanazt lehet érezni, mint frissen.
      2. A desztillált víz nem egyenlő a forralt vízzel. A desztillált vízből kivonják az ásványi anyagokat. Ez a magyarázata annak, hogy minden, ami víz a szappanbhoz, az desztillált víz kell, hogy legye, pl. a növényfőzeteket is ebből kell készíteni.
      Szívesen, és köszi a drukkolást! 🙂
      Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..