Hogyan változik a szappan az érési időben?
Erre a kérdésre keressük a választ.
Készítünk, fotózunk, tanulunk – együtt.
A 8 hetes Szappankészítés Kihívás kávés szappan galériája
Olvasd el a teljes cikket itt! >>>
Kávés szappan – 8 hetes Szappankészítés Kihívás
Olajok | Folyadék | Adalékok | Illatosítás |
30% olívaolaj | főzött feketekávé (lehűtve!) | kávéőrlemény | a főzött és az őrölt kávé adja az illatát |
25% kókuszvaj | nátrium-laktát | ||
20 % pálmavaj | |||
10% shea-vaj | |||
10 % ricinusolaj | |||
5 % kakaóvaj |
Dervanics Roland így ír a Kávés szappan készítéséről:
„5% SF; Deszt. vízzel lefőzöm a kávét, (ez adja a folyadékfázist) majd hagyom kihűlni. Hűtőbe is beteszem.
A masszának eleve nagyon jó kávé illata van, de én még tettem bele 2 csapott evőkanál kávéőrleményt is. Szeretjük az enyhén radírozó szappanokat.”
Roland szappanja 55% – 45%-ban tartalmaz szilárd vajakat és folyékony olajokat, már az arány önmagában is sejteti, hogy tartós, kemény szappan lesz belőle.
Ezt valamelyest még a kávéőrlemény is erősíteni tudja, így a két tényező együtt plusz kopásállóságot ad ennek a dörzsis szappannak.
Ezen a jól sikerült képen a friss Kávés szappant látjuk:
A Szappankészítés Kihívás másik többi szappanját láthatod egyben itt
* A fényképek nem teljesen azokat a színeket adják vissza, amiket akkor érzékelnénk, ha a kezünkben tartanánk azokat, de a fotókat igyekszünk azonos beállításban és megvilágításban készíteni.
Közülünk senki sem profi fotós, de nem is ez a lényeg a Kihívásban, hanem a tapasztalatszerzés és megfigyelés.
A képsorozatok így is visszaadják az érés változásait.
Gyönyörű kis szappanka.Már én is készítettem kávés szappant, igaz fahéjjal erősítettem meg az illatát.
Két kérdésem lenne:
1. Idővel mennyire marad meg benne a kávé illat?(van-e már erről előző tapasztalat)
2. Miért kellene desztillált vízzel főzni a kávét, ha az úgy is felfő?
Köszi.
Hajrá!
Köszi a kérdést Gyöngyike!
1. A kávéillat sokkal tartósabb, mint az illóolajoké – végre egy jó hír, igaz? 🙂 Hónapok múlva is szinte ugyanazt lehet érezni, mint frissen.
2. A desztillált víz nem egyenlő a forralt vízzel. A desztillált vízből kivonják az ásványi anyagokat. Ez a magyarázata annak, hogy minden, ami víz a szappanbhoz, az desztillált víz kell, hogy legye, pl. a növényfőzeteket is ebből kell készíteni.
Szívesen, és köszi a drukkolást! 🙂
Andi
A natrium laktat elhagyhato?
Szia Andrea, igen, akár el is lehet hagyni.
Andi
Sziasztok
Mivel lehet helyettesíteni a pálma olajat/pálma vajat?
Ugyanannyit kell használnom más olajból,mint a pálma olajból vagy változik a mennyiség?
Köszönöm
Szia Bea, a pálmát sertészsírral helyettesítheted, és ha így teszel, akkor abból ugyanannyi kell, de mindig számold át a receptet számláló programmal, bárki bármit tanácsol!!!! A sertészsírnak és a pálmazsírnak szinte megegyezik a SAP-ja, de ez nem minden olajra érvényes (sőt!).