Melt and Pour – 1 eljárás, amiről alig beszélünk
A szappankészítők ezt az eljárást nem tekintik igazi szappankészítésnek, de talán nincs is igazuk?
Én most abban segítek neked, hogy
- többet tudj meg az olvaszt és Önt (Melt and Pour) technikáról
- elgondolkozz a kérdésen
- eldöntsd, hogy ennek az eljárásnak hol a helye a te hobbidban
- eldöntsd, hogy ki akarod-e próbálni.
Tegyük a Melt and Pour (olvaszt és önt) módszert nagyító alá, és az alábbi táblázat segítségével hasonlítsuk össze az előnyeit és a hátrányait a hideg eljárással egybe vetve!
A kifejezésről írtam itt: A Melt and Pour szappan jelentése
Hideg eljárás Cold Process |
Természetes Melt and Pour |
Természetes olajokat használunk | Természetes olajokból vagy zsírsavakból készül |
Kézzel készül elejétől a végéig | Már elszappanosodott, biztonságos a használata, nem szükséges lúggal dolgozni |
Természetes glicerin keletkezik a szappanban | Magas a glicerin tartalma, ezzel a hidratáló hatása is |
Minden összetevőről mi magunk döntünk | Használatra kész a szappanalap, jelentősen lerövidül a gyártási és használatba vételi idő |
El kell szappanosítani (időtényező) | Egyszerűen személyre szabható a szappanalap |
Magunknak kell kiszámítani a lúgmennyiséget és mi magunk is kezeljük a Nátrium-hidroxidot – Elronthatjuk! | SLS / SLES-mentes, MPEG-mentes, parabén-mentes (bizonyos esetekben) |
Az egészségünk szempontjából aggályos lehet a lúg használata, kezelése | Nagyon kreatív megoldásokat lehet használni, széles az alkalmazható formák, színek és beágyazási technikák palettája. Jobban lehet a design-ra koncentrálni. |
Minimum 3-4 hét érési idővel kell számolnunk | A hideg folyamattal együtt is lehet használni, kombinálni |
A mintázási technikák sok összetevő esetében korlátoznak bennünket a kreativitásunk kiteljesítésében | Üzletileg költséghatékony termékskála alakítható ki |
Alkohol hozzáadásával lehetséges átlátszó szappant készíteni, de soha sem lesz teljesen átlátszó az eredmény, és akkor már meleg eljárást kell alkalmazni | Gyerekekkel is lehet alkalmazni, mert jóval kevesebb veszélynek vannak kitéve |
Kevésbé tartós szappanokat eredményez (gyorsabban fogy a használatban) | |
Nem tekintjük „igazi” szappankészítési folyamatnak | |
Könnyebb a mosogatás utána | |
Akár minden darabot külön-külön lehet illatosítani és színezni is |
Lehetséges, hogy a Melt and Pour szappan mégiscsak természetes szappan?
Az attól függ, mit teszünk bele, vagy mit tesz bele a gyártó (ha készen vennénk meg).
Az alapokról itt: A Melt and Pour szappan alapok
Egy jó olvaszt és önt szappan alap lehet sokkal természetesebb és egészségesebb, mint a kémcsöves ipari társaik.
Ha tudsz szappant készíteni, akkor sejted, hogy nem akármilyen szappan alkalmas arra, hogy egyszerűen újraolvasszuk és abból 1-2 adalék hozzáadásával tökéletesen önthető, homogén szappant kapjunk.
Ez így is van: speciális recepttel készülnek ezek a Melt & Pour alapok, plusz összetevők hozzáadásával el érik el az olvaszthatóságot, esetleg átlátszóságot.
Néhány lehetséges ilyen: glicerin, sztearinsav, laurinsav, olajsav. Színezéséről és illatosításáról itt: A Melt and Pour színezése és illatosítása
A gyártók ígéretei általában a következők:
– jól habzanak,
– hidratálnak,
– kemények,
– nem tartalmaznak SLS-t, SLES-t, parabént, stb.
Vannak kivételek is természetesen, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb amerikai gyártó szappan alapjainak összetevői között ott virít bizony az SLS… de vannak mentes alternatívák is.
A Melt & Pour hívei komoly előnynek tartják azt is, hogy akár hobbi, akár üzleti szinten rugalmas termékskála alakítható ki vele és gyors a termelés általa.
Te mit gondolsz a Melt and Pour-ról? Ha hozzálátnál, akkor itt segítek: Melt and Pour szappan készítése
Ha mégis inkább a hideg eljárás mellett maradsz, nézd meg ezt >>>
(A szappanreceptkönyv jelenleg csak hírlevél-olvasók számára elérhető.)
Kíváncsi vagy, milyen szintű a szappankészítő tudásod?
Tudd meg most a 10 kérdéses Ingyenes Szappankészítés Teszt kitöltésével, KATT IDE!
forrás: Cold Process : Is there a natural alternative to Cold Process Soap?
(In.: Cut to the trace. – 2016/2. né. p. 6-8.)
kép: http://bit.ly/2b8yye0
0 hozzászólás