Melt and Pour szappan készítése

melt and pour szappan keszitese

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!
A Melt and pour szappan készítése bizonyos nézőpontból semmiben sem különbözik az újabb időkben ismertebb és népszerűbb házi, hideg vagy meleg eljárással készített szappanokétól. Ez a nézőpont a tervezés szemszöge.

Akárcsak a többi módszernél, a Melt and Pour szappan készítése során is legelőször az ötletnek kell megszültenie. Ahhoz azonban, hogy nekiláss egy Melt and Pour szappan elkészítésének, néhány dologgal tisztában kell lenned. Ebben segít neked ez a cikk, olvasd tovább!

Online kurzusok kezdő hobbi szappankészítőknek

A következőkben megismerkedünk a Melt and Pour szappanok készítésének alapvető fortélyaival és főbb lehetőségeivel. Amennyiben már olvastad a Melt and Pour cikksorozat eddig megjelent posztjait, elejétől végéig olvashatod ezt az írást.

Ha azok eddig kimaradtak, akkor ajánlom, hogy mielőtt tovább lépnél az olvasásban, mindig kattints át a hivatkozott oldalra (új ablakban fog megnyílni, tehát könnyedén visszatérhetsz ehhez), és csak elolvasásuk után haladj tovább – így sokkal teljesebb rálátást kapsz majd a témára.

Ha komolyabban érdeklődsz a Melt and Pour szappan iránt, akkor érdekelhet ez:

A Melt and Pour szappan jelentése

melt and szappan keszitese

A Melt and Pour szappan készítése

Sokan nem foglalkoznak ezzel a kezdeti, fontos lépéssel, pedig a jó terv fél siker. Te legyél alapos, kezdd ezzel! Ha még bizonytalan vagy abban, akarod-e ezt kipróbálni, akkor hasznodra lesz ez a poszt az előnyökről és hátrányokról: Melt and Pour

A szappan terve

A tervezés szakaszában el kell döntened, hogy:

 • milyen szappant szeretnél
 • ehhez a megfelelő Melt and Pour alap kiválasztása
 • adalékok meghatározása  – színek, illatok megtervezése
 • eszközök , öntőformáid felmérése
 • hiányzó dolgok beszerzése

A beszerzés során kiderülhet, hogy az esetlegesen inspirációul szolgáló mintádhoz nem tudsz itthon mindent beszerezni. Ha így történne, akkor inkább tervezz újra, mert ha nem teszed ezt, akkor az eredmény meg sem fogja közelíteni álmaidat. Kudarcos kísérlet helyett menj biztosra, elsőre akár egy egyszerűbb elképzeléssel!

Mire lesz szükséged a Melt and Pour szappan készítéséhez?

 • Készítsd elő:

– szappan alap – erről ajánlom a korábbi összefoglalót: A Melt and Pour szappan alapok
– kés, szappanvágó
– magas (!) műanyag vagy hőálló üveg csőrős kancsó
– műanyag kanál, spatula
– szín
– illat
– öntőforma
– jó, ha van: folyadékhőmérő, alkohol spriccelős palackban

 • Darabolás

  A kész szappan alapodat a legegyszerűbb és legkönnyebb hullámos szappanvágóval apróra darabolnod. Ha ez nincs, tökéletesen megfelel egy széles pengéjű kés is. A szappan alapok könnyen vághatóak, nem kőkemények.

melt and pour szappankeszitese

 

 • melt and pour szappankeszitese
 • Melegítés

  Tedd be a mikróba, vagy tedd vízfürdőbe , és olvaszd meg az apróra darabolt Melt and Pour alapot kb. 50-60 fokosra!
  Ha színblokkot használsz, mint én, akkor nem elegendő ennyi. Ez esetben kell a 70-80 Celsius ahhoz, hogy a pici szabbandarabka elolvadjon könnyedén.melt and pour szappankeszitese

 • Színezés, illatosítás

  Erről a fázisról itt olvass bővebben: A Melt and Pour színezése és illatosítása
  Én most egy korábban elkészített lila színblokkot használtam. Annyira sötét lila lett, hogy inkább sötétkéknek mondanám, ha nem tudnám, hogy lila 🙂 Ebből kettő, nagyon pici darabka kellett a levendula lila árnyalathoz. Ezeket zöldséghámozóval vágtam le a blokkból. Mivel fehér szappan alapot használtam, így pasztelles, szép lila árnyalatra számíthattam.melt and pour szappankeszitese
  A keverésnél óhatatlanul is levegő kerül a szappanba, szinte habos lesz a teteje:

   melt and pour szappan keszitese

 melt and pour szappan keszitese
150 gramm szappan alaphoz 10 csepp levendula illóolajat tettem, ennyi éppen csak, hogy érződni fog rajta.  Az illóolajokhttps://hu.wikipedia.org/wiki/Ill%C3%B3olajok nagyon szeretnének éppen csak langyos szappanba kerülni, hogy minél kevesebb illanjon belőlük, de a Melt and Pour szappan esetében ez legalább 50 fok lesz.

 • Kiöntés

  Az öntéssel gyorsan dolgozz, mert nagyon gyorsan hártyásodik! Ha nem szeretnéd, hogy a bubik megmaradjanak a szappan alapján, akkor spricceld meg alkohollal, attól eltűnnek.melt and pour szappankeszitese
  Ekkor gyorsan, ügyesen szórhatsz még rá dísznek pl. szirmokat, de a hűlés miatt szemfülesnek kell lenni. Ha több darabot öntesz ki, óhatatlan, hogy az első darabok hártyásra hűljenek, és ekkor már le fognak potyogni a szirmok. Ekkor egy hegyes pálcikával kilyukasztgathatod. Így, ha a felső hártyát finoman benyomod, akkor a lyukakon keresztül felszínre törhet  a melegebb, még folyékony alap, ami jobb eséllyel fogja meg a szirmokat.Csatlakozz! SZAPPANKÉSZÍTŐ ONLINE WORKSHOPOK >>>melt and pour szappankeszitese

Érdekesség
A kísérlet és a kíváncsiság kedvéért induri-pinduri darab lila színblokkot oldottam kevés vízben, itt ez látható.

melt and pour szappan keszitese
Ha már nemcsak a M.P. szappanokat és a hideg eljárást ismered, akkor a Mesterkurzus következik.

Tanulj velem a Szappanmentor Tudástárban!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

8 hozzászólás

  • Szappan Mentor

   Kedves Gavai Istvánné, kérem, hogy pontosítsa a kérdést, hogy segíteni tudjak.

   Válasz
 1. Niki

  Szia! Melt and pour szappan alaphoz nyers gyömbér és szárított gyógynővény, pl rozmaring vagy levendula keverhető?
  Köszi! Niki

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Niki, köszi a kérdésed. Szárítottat biztosan használhatsz, de nyers gyömbért nem próbáltam. Azt javaslom, hogy teszteld egy kisebb mennyiségű szappannal.

   Válasz
   • Viski Kata

    Szia.Öntöttem Melt and pour szappan alapokból szappant.Több nappal,héttel később kristályok jelentek meg rajta.Ez mitől lehet?A kèszítès során rontottam el valamit ,vagy rossz a tárolás?Köszönöm válaszod.

    Válasz
    • Szappan Mentor

     Kedves Kata, amit tapasztalsz, az a glicerintől van. Ez megköti a levegő nedvességtartalmát, ami apró cseppecskékben megül a szappan felszínén. Csak légmentes tárolással előzhető meg. Ha magasabb a levegő páratartalma, jobban izzad a szappan. Minél alacsonyabb az alap nedvességtartalma, annál kevésbé fog izzadni a szappan. Brilliáns szappanokat kívánok!

     Válasz
    • Sabjanics-Bartl Anett

     Szia! A melt & pour szappan alapból készíthető például arctisztításhoz szappan, vagy éppen fürdéshez való vagy csak kézmosásra alkalmas? Olvastam azt is hogy van már többféle ilyen alap pl. Kecsketejes az mennyiben más a simánál? Válaszodat előre is köszönöm.

     Válasz
     • Szappan Mentor

      Kedves Anett, a Melt and Pour alapok forgalmazói részletes leírást közölnek a termékeknél. Nemcsak kézmosásra lehet ezeket használni. A kecsketejes nem vízzel készül, hanem valószínűleg kecsketejporral, de ha megnézed az alap összetevőit, a már említett termékleírásban, akkor minden felmerülő kérdésedre választ kaphatsz. Jobban ajánlom a sajátkészítésű natúr szappant. Tapasztalatom szerint a Melt and Pour szappanok meg sem közelítik az „igazi” szappanok minőségét, előnyeit. Szeretettel: Andi

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com