Mit lehet kihozni a régi háziszappanból?

régi háziszappanok

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Véletlenül találtam rá erre a számomra sok új és érdekes információt tartalmazó oldalra.  Teljesen laikus vagyok a szappanfőzés területén.  De szeretném megtudni, hogy lehet-e még valami jót kihozni egy kb.  2o-3o évvel ezelőtt főzött, régi háziszappanból.  A mennyisége kb: 5-6 kg lehet.

Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel…

Mit lehet kihozni a régi háziszappanból?

regi haziszappanok

Saját fotó: Régiségek Háza, Baks, 2017 (Csongrád megye)

(…) Leveléből azt nem tudtam leszűrni, hogy pontosan miben gondolkozik a régi háziszappan hasznosítását illetően, csak következtetni próbálok abból, hogy úgy fogalmazott: laikus a szappankészítés terén.

Azt gondolom, hogy nem akarná megtanulni ezt a „tudományt”, sokkal inkább szeretné egyszerűen hasznosítani ezt a (szerintem) kincset 🙂

Ha jól gondolom, akkor hasznos lesz a válasz, ebben bízom.

Ezeknek a régi háziszappanoknak a szagával lehet bajunk, a tisztító, mosó hatásuk kiváló

5-6 kg igen szép mennyiségű régi háziszappan, ha úgy dönt, hogy elhasználja, akkor jó ideig ki fog tartani. A szappan minden bizonnyal ma is úgy „működik”, mint friss korában; nagyszerűen lehet vele mosni és takarítani is. í

Valószínűleg háztartásban keletkezett, hulladék zsiradékból főzték, és az is nagyon valószínű, hogy erősen lúgos, ezért nem ajánlom mosakodásra használni.

Ehhez egy kis magyarázattal tartozom.

A modern szappankészítési eljárások során…

már képesek vagyunk pontosan kiszámolni, hogy a kereskedelemben kapható lúgból (Nátrium-hidroxid) mekkora mennyiséget kell használnunk egy adott mennyiségű zsírhoz, olajhoz úgy, hogy a kész szappan csakis annyi lúgot tartalmazzon, amennyi feltétlenül szükséges az elszappanosodáshoz.
Egy grammal se legyen több lúg a szappanban, mint amennyi szükséges (különben túlzottan szárítana).
Sőt, a pipereszappanokhoz úgynevezett zsírfelesget is alkalmazunk, mely biztosítja, hogy ne szárítsa ki bőrünket a szappan, miközben kíméletesen tisztít, még vissza is zsírozza a bőrt.

A régi háztartásokban alkalmazott módszereknél…

és a változó koncentrációjú lúgokkal (sziksó, hamulúg, szódapor, stb.) ezt a pontosságot még nem voltak képesek alkalmazni. Bár a szappanfőzés nyilván így is működött – elsősorban tapasztalati alapon. Ez a tudás anyáról leányra szállt.

régi háziszappanok

Ezek a szappanok jól mostak, ruha mosásra is alkalmasak voltak. Hasonló mosószappanokat ma is készítünk, és közülünk vannak, akik mosni is szeretnek vele. A sertészsírral főzött szappanok hátránya, hogy erős zsírszaguk megmarad valamelyest a mosás után is.
Különösen a használt zsírra igaz ez, de a tiszta zsírnak is van szaga a ruhákban a gondos öblítés ellenére is.
Vannak, akik nem szeretik ezt a „dédis” ruhaillatot, vannak, akik élnek-halnak érte, mert szerintük ez a falusi „tiszta ruha” illat. Ennyire különbözőek a vélekedések erről.

Valószínű, hogy az Ön szappankészlete zsírszappan, …

tehát ezekkel számolni kell, de a szappan bizonyára működik!
Én 3-4 darabot biztosan eltennék az unokáimnak, hisz ezek nem romlanak meg soha, és ma már ilyet csak falvak helyismereti gyűjteményeiben lehet találni…
A legrosszabb, ami történhet egy ilyen régi háziszappannal, hogy avas lesz kicsit..
Ebben az esetben mosásra már tényleg nem alkalmas, de takarítani még így is lehet vele, lásd lejjebb.

4 TIPP, hogy ne vesszen kárba a régi háziszappan

A következőket lehet vele tenni


#1 Folttisztításra elhasználni, lehet adni belőle a rokonságnak is. Az erősen szennyezett gyerekruhák, olajos munkásruhák, zsíros terítők, konyharuhák, stb, nagyon jól előkezelhetőek vele a gépi mosást megelőzően pl. Ekkor elegendő a nedves ruhát bedörzsölni egy darab szappannal és állni hagyni a meleg vízben

#2 Le lehet reszelni, és felmosóvízbe elhasználni

#3 Mosogatásra is alkalmas, remek zsíroldó hatása miatt

#4 Ha szeretné kipróbálni mosáshoz, akkor reszelve ajánlom, és kb. evőkanálnyi reszeléket elég hozzáadni 1 mosógépnyi ruhához, de előtte kevés langyos vízben fel kell oldani, mert a dobban már előfordulhat, hogy nem oldódik megfelőlen fel. Mellé 1 evőkanál mosószóda is ajánlott

A régi háziszappanhoz használjon kesztyűt, mert valószínűleg nagyon szárítja a bőrt!

Modern, finom kézműves szappan ezekből már nem lehet, de én nagyon-nagyon értékesnek tartom őket, hiszen egy elmúlt időszak történetét, szokásait, életmódját őrzik… és bennük van nagyanyáink minden szorgalma, küzdelme és tudása is.

Remélem, tudtam segíteni ezekkel az infókkal!

Képeznéd magad? Tanulj velem!

Mosószappan setészsírból, valamint kókuszzsírral – online kurzus ezdőknek

Kókusz mosószappan + gépi mosószer belőle, átfogó kurzus részeként

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com