Mosószappanos mosás – A jó mosószappan 3 titka

mososzappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Mosószappanos mosás – Hogyan csináld?

A jó mosószappan 3 titka

Eddig boltban vett mosószappant reszelgettem a mosáshoz, illetve a megmaradt hideg eljárással általam készített normál szappant a kevésbé koszos ruhákhoz. Rendeltem …-i reszelt szappant, de a kimosott ruhák “zsíros”, kissé avasra emlékeztető szagúak lettek. Ennek mi lehet az oka? A disznózsír, azt írod, nem hagy kellemetlen szagot.
Köszönöm!
Szép napot!

A cikk, amire hozzászólásként a fenti kérdés érkezett, több mint 3 éve íródott.
Azóta rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amiket mindnyájunk okulására most le is írok röviden.

A mosószappan akkor mosószappan, ha elegendő lúgot tartalmaz ahhoz, hogy maradék nélkül elszappanosítsa az egész zsírmennyiséget. Minimális mértékben, de akár még lúgfelesleggel is szabad számolni. Ezt azért csináljuk így, hogy biztosan ne maradjon a mosószappanban zsírfelesleg.
Így jobban tisztít, és a ruhában sem lesz kellemetlen szag utána.

Ebből az is következik, hogy a mosakodásra készült szappan nem alkalmas mosásra, hiszen a jó mosakodó szappan recept zsírfelesleget tartalmaz, éppen a bőrkímélő hatás érdekében. A mosószappannak tehát nem kell zsírfelesleget tartalmaznia.

A kérdés

azt tudom elképzelni, hogy az elégedetlenséged oka (kellemetlen, avas szag) az, hogy a használt mosószappanok nem voltak tökéletesek a mosási célra. vagyis valószínűnek tartom a leírásod alapján, hogy ezek a mosószappanok zsírfelesleget tartalmaztak.

Ennek két oka is lehet

 • a recept eleve zsírfelesleggel számolt,
 • nem volt tökéletes az elszappanosodási folyamat (hibás elkészítési mód vagy érlelés)

Az első hibát jó recepttel tudod elkerülni.
A harmadikat segíthet kiküszöbölni a meleg eljárás alkalmazása.

A jó mosószappan 3 titka

#01 Ne fogj hozzá alapos tájékozódás nélkül!

#02 Ne alkalmazz zsírfelesleget!

#03 Használj meleg eljárást!

Azt ajánlom, hogy próbálj ki többféle receptet és eljárást, így találd meg a neked legmegfelelőbbet.
Nem egyszerű, de megéri a fáradozást. Azért nem egyszerű, mert azok a ruhák, amikben már benne maradt a nem kívánt avas szag, tartani is fogják azt.

Tanácsolom, hogy ha új receptet próbálsz ki mosásra, akkor olyan ruhákon tedd ezt, amikben a korábbi (nem bevált) szappanok még nem hagytak szagot. Így egyértelműbb lesz a siker, illetve tudni fogod, hogy ez még nem az igazi.
Kitartást kívánok hozzá!

A mosószappanos mosás haladóbb verziójáról ITT tudhatsz meg többet.

mososzappan

Olvasd el ezt is! Mosószappanok fortélyai

Képeznéd magad? Tanulj velem!

Kurzusok kapcsolódó témában a Tudástárban

Mosószappan setészsírból, valamint kókuszzsírral – online kurzus kezdőknek

Kókusz mosószappan + gépi mosószer belőle, átfogó kurzus részeként

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

5 hozzászólás

 1. Farkas Franciska

  Tájékozódom erősen, de még mindig nem tudom, hogy egy kg nátronlúggal hány kg sertészsírt tudok kifőzni mosószappannak.
  Ebben kérnék segítséget.

  Köszönettel. Farkas Franciska

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Franciska!
   Köszönöm szépen az érdeklődő hozzászólást!
   Ennek a kiszámításához ajánlom egy tetszőleges szappanrecept receptszámláló használatát. Teljesen egyéni ugyanis, hogy kinek milyen százalékarány felel meg az ízlésének. Hiába is írnék most konkrét receptet – ha jól értem, még nem készített szappant, és így egy db recept nem oldaná meg a gondját. A szappankészítés azért nem olyan egyszerű dolog, hogy egyetlen mosószappan recept birtokában érdemes lenne nekikezdeni. A blogban igyekszem segítséget nyújtani azoknak, akik már (bármilyen formában, de mégiscsak) tanulták, tapasztalták az első lépéseket, tisztában vannak a miértekkel és hogyanokkal. Rengeteg leírás is kering erről a neten, ha az önképzéses módszerrel szeretne elindulni, azt is lehet, de rá kell szánni akkor sok-sok időt a böngészésére és feljegyzések készítésére, hogy az alapok meglegyenek. Felelőtlen lennék, ha receptet adnék Franciskának, miközben írja, hogy a lúg kiszámításának módját nem ismeri. Ha mégis inkább kész recepteket szeretne, akkor ajánlom a Szappanreceptkönyvet, amiről bővebbet a fenti menüben elsőként talál (hamarosan újra kapható lesz, érdemes feliratkozni a hírlevélre, mert a hűséges olvasókat értesítem először minden új fejleményről és kedvezményről: http://bit.ly/1xBceiz). Igaz, részletes útmutató ez nem tartalmaz, de azért van egy alap lépéssor, ami hasznos lehet egy teljesen kezdőnek. És persze sok-sok előtanulmányt, ami lehet akár egy tanfolyam, szappanos közösség, önképzés, ennek a blognak az olvasgatása, stb.
   Remélem, tudtam segíteni a megfelelő szemlélet és gyakorlat kialakításában!
   Üdvözlet: Csiszár Andrea

   Válasz
 2. Farkas Franciska

  Kedves Andrea!

  Közben járt településünkre egy úriember akinek odaadtam a zsíromat és kaptam szappant. Már nem jön. Újra aktuális a szappan főzésem.
  Nem vitatom az igazát, de szinte biztos, hogy nagyanyáink nem százalékoltak. Kislánykoromban nagynéném belerakta az alapanyagot az üstbe, jó messzire küldött bennünket amíg a kétes színű anyagot főzte, aztán már csak a tornác párkányán száradó szappandarabokra emlékszem. Szerény 8 osztályával szerintem ő sem számolt semmit. Anyósom csak annyit tudott mondani, hogy ők már mosószódával főzték mert úgy nem olyan veszélyes és egy idő után már nem is lehetett a boltokban NaOH- kapni. Több mint 10 éve sikerült venni 1 kg-t. Teljes félelembe beleöntöttem a vízbe lassan, melegedett de nem fröcsögött, férjem most kavargatja a keveréket. A szappanos úr azt mondta tegyek hozzá 4 kg zsírt és azért ezt is sózzam ki, elrontani nem lehet a szappant legfeljebb újra kell főzni. Példás katolikus, úgyhogy tőle sem fogok megtanulni szappant főzni.

  Válasz
 3. Vári Csaba Nándor

  Kedves Andrea!
  77 éves öreg ember vagyok, de emlékszem még, hogy gyermekoromban Édesanyám elküldött a szatócs boltba mosó szappanért.
  A szappannak olyan állaga volt mint a kocsikenőcsnek és nem volt kellemes az illata. A boltos zsírpapír szerű csomagolóanyagba mérte ki a kért adagot.
  Az unokáimnak akartam elmesélni, hogy hogy nézett ki gyerek koromban a nagymosás (vízhordás a kútról, üstházba begyújtani, teknőbe kézzel mosni, keményítőt főzni, padláson teregetni, stb), de sajnos a mosószappan és a kékítő nevét elfelejtettem.
  Kérem, ha tud, segítsen emlékezni. Sőt ha tudna valamilyen beszerzési forrást, azt is megköszönném.
  Tisztelettel: Vári Csaba N. (8226 Alsóörs, Szőlősor u. 1.; T: +36 30 9499-9473)

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Csaba, köszönöm szépen megtisztelő kérdését! Nagyon örülök, hogy mesélni fog az unokáknak a régi idők nagymosásairól, akkori szokásokról. Fontos ez, és szívmelengető.
   Sajnos a kékítő nevét nem ismerem, de talán a mosószappannal kapcsolatban tudok segíteni.
   Nálunk a családban a dédmamák és nagymamák szilárd mosószappant főztek üstben, az udvaron.
   Amit a szatócsboltban lehetett kapni, és

   „olyan állaga volt mint a kocsikenőcsnek és nem volt kellemes az illata.”

   az valószínűnek tartom, hogy a káliszappan volt, más néven kenőszappanként is ismerjük. A szilárd és a kenhető állagú mosószappan között az a különbség, hogy másfajta lúggal készülnek. Ma a Nátrium-hidroxidos szappan a szilárd, a Kálium-hidroxiddal készült a folyékony, vagy kenőcs, paszta állagú szappan. Ezek a ma használt, tiszta lúgfajták, ezek vannak forgalomban. A felemlített időkben nem tudom pontosan, milyen lúgfajtát használtak, lehetett hamulúg, sziksó, mészoltással készülő is.
   Remélem, tudtam picit segíteni a mesélésben!
   Jó egészséget kívánok Önnek, és sok-sok mesélést az unokáknak! Üdvözlöm: Andrea

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com