Szappan hiba, hibajavítás

szappan hiba

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Szappan hiba, hibajavítás – ez az a hiba, amit könnyen kijavíthatsz!

A szappanrecept megtervezése kulcsfontosságú a jó minőségű szappan készítésében. Sok fortélya van, ezért erre még vissza fogunk térni, most viszont arról beszélünk, mit tegyünk, ha a receptünk mégsem volt megfelelő. Ez a kérdés szappan hiba, hibajavítás témában érkezett:

„Készítettem egy szappant,ami később kiderült szárítja a bőrt,mert sok kókuszzsírt raktam bele.A recept a következő volt:436g olivaolaj,438g kókuszzsír,270g napraforgóolaj,56g ricinusolaj,173,9g lúg,396,9g kecsketej.Meg lehet valahogyan javítani a kész szappant?Vagy egy másik szappanba belereszelve valahogyan feljavítani?És ha igen akkor milyen arányokkal számoljak?”

A kérdésben benne rejlik a válasz,

ez a szappan hiba valóban úgy javítható legjobban, ha reszelve beletesszük másik szappanba. A válasz ennyi röviden, de – mivel szappankészítésről van szó – természetesen van hosszabb verzió is 🙂 , így hát vegyük sorra az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

#1 A szappanreszelés nem leányálom, ha szeretnéd megkímélni magad az izomláztól, akkor:
– egyszerre csak annyit reszelj le, amennyit éppen felhasználsz, a többit majd legközelebb
– reszelés helyett éles késsel darabold vékony szeletekre, majd ezeket egymásra fektetve gyufaszál vastagságú szálakra

#2 Az arányokat illetően nincs szabály, hisz minden szappan más-más összetételű. Jobb híján magunknak kell megtapasztalnunk a bőrünknek megfelelő variációkat. Használjuk a józan paraszti eszünket! A fenti szappan minimum 7 %-kal tartalmaz több kókuszzsírt az ajánlott 20-30 % felső határnál, ezt vegyük alapul (erre utal a #3 pont is!). Mondjuk ki elsőre azt, hogy az új szappan ne tartalmazzon a szárító szappanból többet, mint 20-25 %. Kipróbálás után a tapasztalat függvényében lefelé vagy felfelé kell eltérni a következő felhasználáskor.

#3 Az új szappan összetételét úgy tervezzük meg, hogy a szappanrecept kalkulátor „Tisztító hatás” nevű értéke 18, vagy annál kisebb legyen.

#4 Számoljuk ki az új szappan össztömegét (olajok + lúg + folyadék + adalékok tömege összesen), majd ennek 10-20 %-át mérjük ki – ennyi legyen a szappan hiba miatt felhasználni kívánt régi szappan tömege.

#5 A túlzsírozást állítsuk a szappanrecept kalkulátorban 8-10 %-ra, ezzel is segítve az új szappan jobb ápoló hatását. (Ez esetben viszont számolnunk kell azzal, hogy hamarabb avasodhat, ill. olvadékonyabb, puhább lesz a szappan.)

#6 A reszeléket vagy az apróra vagdosott szappant hideg eljárással és meleg eljárással készített szappanba egyaránt beletehetjük. Meleg eljárásnál úgy adjuk a szappan hiba miatt reszelt vagy vágott szappant az új masszához, hogy előbb olvasszuk fel pár kanál vizet hozzáadva.

szappan hiba

Szappan hiba, amit könnyen javíthatunk

Ebben a cikkben is téma a szappan hiba.

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com