Szappankészítés piros szőlő levével – Ismét a színvesztésről

szappankészítés

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Szappankészítés piros szőlő levével

Ebből a cikkből kiderül, mi várható a pompás színű gyümölcsöktől, zöldségektől, ha szappanba tesszük őket.

Elizabeta Szlovéniából követ bennünket, és nagyon aktuális kérdést tett fel:

A receptkönyv Szuperrrrr!
A napokban a kecsketejjel kísérleteztem, majd küldök fotókat….
Tegnap pedig, mert sok piros szőlőnk van itthon, gondoltam csinálok valamilyen szappantot.
Na így kezdtem neki:
Felforraltam a szőlőszemeket, kipasszíroztam, aztán kaptam szép sűrű piros lét, amit kimértem és lefagyasztottam. Gondoltam, ezt a folyadékot adom a lúghoz. Minden szép és jó is lett, csak amit nem értek, az az, hogy a gyönyörű szép piros szín nem maradott meg! A szappanom barnás (csúnya barnás) színű lett.
Mit nem csináltam jól?

Elizabeta, nagyon ügyesen csináltad, hogy lefagyasztottad a szőlőlét!
(Erről van egy történetem, de most nem mesélem el – majd, egyszer :)…)

A forralást legközelebb elhagyhatod, ezt csak akkor muszáj megtenni, ha már borrá érett a szőlő – vagyis ha már alkoholt is tartalmaz a folyadékunk.
(A forralás célja az, hogy elpárologtassuk az alkoholt, mert nagy bajt okozhatna a lúggal való reagálása.)

Érthető a csalódottság, ha azt várjuk a bíborpiros szőlőlétől, hogy megszínezzük vele a szappanunkat.

Nyugodj meg, semmit nem csináltál rosszul!

Sajnos a gyümölcsök, zöldségek tündöklően élénk színe nem marad meg a szappankészítés során.

Miért nem maradt meg a pompás szín a szappanban?

A szappankészítéshez használt alapanyagaink közül néhány (ez a kevesebb) megőrzi a kész szappanban a színét, mások viszont nem.
Amelyek nem, azok sajnos általában „csúnya” barnává változnak, vagyis fakó, semmitmondó barnás lötty lesz már többnyire a lúgoldás során belőlük.
Ilyen a szőlőn kívül pl. a cékla (a céklapor sem őrzi meg a színét), a szeder, a málna, eper, cseresznye, meggy, csipkebogyó, véralma, ribizli, stb.

Így állj hozzá a színvesztéshez!

#1 Fantasztikus, hogy mennyi mindentől lehet szép egy szappan! Sok természetes színező varázslatos színt ad a szappanoknak, és meg is marad a szín szép, élénknek.

#2 Ami nem annyira szép, mint vártad, az is kedves, mert a tiéd, a te műved!

#3 Beletettél minden jót, ami otthon volt? Nahát azé’ mondom! 🙂
Ugye, hogy klassz szappan lett? 🙂

#4 A bőröd egészsége és szépsége szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen színű a szappan, igaz? 😉

#5 Néhány dolog elveszti a színét, sőt, se-színűvé változik, de ha ezt előre tudod, akkor tudsz más színt alkalmazni hozzá, vagy hagyod így, a maga természetes szépségében!

Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy üzletet csinálj a szappankészítésből?
Egy beszélgetésből kiderül, érdemes-e komolyabban foglalkoznod vele, ITT

A színvesztésről itt is olvasgathatsz még

Kép: http://bit.ly/2cQjwuf, újrafelhasználható

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com