Túlmelegedett szappan

túlmelegedett szappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

Túlmelegedett szappan témában hoztam egy esettanulmányt

Szó lesz:

  • a szappan túlmelegedéséről
  • annak okairól
  • a hőmérsékletek jelentőségéről
  • lehetséges szappankészítés hibákról
  • a jó szappanreceptről

Az esettanulmányt Gabinak köszönhetjük, aki decemberben írt nekem levelet a túlmelegedett szappanjáról.

Az általa írtakat nem változtattam meg, csupán egymás alá másoltam a válaszait. Ahhoz, hogy kiderüljön, mi is történt valójában, mindig szükség van az apró részletekre is.

Olvastam a rontásokkal kapcsolatban a honlapon és attól tartok, hogy sikerült fázisszétválásos szappant produkálnom. Erről nem találtam képeket, ezért nem is vagyok benne 100%-ig biztos.
Mivel az előző szappanom megfázott, ezért most nagyon ügyelni szerettem volna arra, hogy jó meleg legyen neki. Át is estem a ló túloldalára.. 🙂
A receptemet ellenőriztem a szappankalkulátorral, minden rendben volt.
Szépen zajlottak a fázisok, nem éreztem problémát a hőmérséklettel sem. Azonban amikor öntöttem a gyümölcsleves dobozba a masszát a doboz oldala nagyon felmelegedett. Ilyen még nem történt velem.
Nem mertem nagyon hűteni, csak kitakartam, nehogy megfázzon. A közepén megjelent egy nagy repedés és kifolyt egy kis olaj, megállt a tetejének a felén. Ez másnap is megmaradt. Még várok néhány napot a felvágással. Érzésre kemény a szappan.
Ha nem látok benne lúg-gömböket, akkor használható szappan lett? Vagy ezt nem szabad használni? Kézmosónak csináltam kakaóporral és olyan szép barna lett, úgy sajnálnám.
Fotókat is készítettem, szívesen felajánlom őket egy bejegyzéshez, hátha segít másoknak.

Recept:

  • Repce: 120g (24%)
  • Olíva: 120g (24%)
  • Kókusz: 110g (22%)
  • Napraforgó: 100g (20%)
  • Shea vaj: 50g (10%)
  • Desztillált víz: 171g (34%)
  • Lúg: 67g

Ma a szappan 18 napos eddig végig a gyümölcsleves dobozban volt. A tetején nem érzékeltem változást, megmaradt rajta a vékony olajréteg.
Fehér, “poros” pöttyöket nem látok benne, inkább mintha foltosan, nem egyenletesen szappanosodna.
Lejjebb egyre egységesebb színű, feljebb látszik benne egy világosabb, drapp színű kör.
A legfelső szelet mindkét oldaláról csináltunk képet.
Adaléknak kakaót tettem a szappanba, kb másfél teáskanálnyival. Semmi más illatosítót vag, színezőt nem tettem bele.
Hűteni nem mertem, mert féltem, hogy megfázik. Mivel az első szappanom kicsit megfázott azóta ez egy félelmem, hogy nehogy túl hideg legyen, pláne télen. Végülis a célomat teljesítettem, az biztos, hogy nem fázott meg a szappan.. :)))
Annyit csináltam, hogy a gyümölcsleves dobozt kitakargattam, kivettem a plédek közül, illetve kicsit levettem a folpackot a tetejéről. Ezt 2x, kb félóránként megcsináltam, de vissza is tettem, mert féltem attól, hogy megfázik. Igazából azt hittem, hogy ha ilyen jó meleg az igazából jó.
Mi a tanfolyamon azt tanultuk, hogy a doboznak kézmelegnek kell lennie, illetve a lúgot is kézmelegre kell lehűteni (30-40 C).
Hőmérőzni nem tanultunk, csak említette az oktató. A formába öntésnél meg a botmixerezésnél minden rendben volt a hővel (kézmeleg) és az állaggal. A végén adtam hozzá a kakaót és akkor érzékeltem a felmelegedést-forrósodást amikor már a gyümölcsleves dobozban volt és nézegettem a művemet.

Küldök képet a pokróc tartóról ahová becsúsztattam a dobozt.

Az eset óta tegnap öntöttem újra szappant és szilikon formába tettem, csak folpackot használtam a tetejére, ezt már nem tettem párnák közé. Azzal minden rendben volt.
Nagyon kíváncsian várom, köszönöm! Hírlevélben fog érkezni? Remélem, jó lesz a történet vége és lehet majd használni ezt a kakaós szappant 🙂
Én egy alaptanfolyamot végeztem el, de sok minden még nem állt össze – így találtam meg a Te oldaladat is. A mottód, jelmondatod, hogy a “szappankészítést olyan természetessé szeretnéd tenni, mint a főzést” az nagyon megfogott!
Nagyon tetszik a szappankészítés, mindenképpen tovább szeretném képezni magam és folytatni szeretném a tanulást. 🙂 Egyelőre az egyszerűbb dolgokkal próbálkozom és szépen lassan majd ismerkedek a komplexebb dolgokkal.
Nem sietek sehová, illetve egyébként vegyi anyagok szállításával foglalkozom úgyhogy emiatt is nagyon ügyelek a biztonságra, mert a kémiai kölcsönhatásokat nem szabad félvállról venni.

Kellemes hétvégét és nagyon várom a szappanos híreket!
Válaszodat előre is köszönöm,

Gabi

A túlmelegedett szappan

A képeken jól látszik, hogy ennek a szappanmasszának nagyon melege lett a kiöntés után.

Elrontott szappan

A túlmelegedett szappan tipikus ismérvei, amiket Gabi szappanján megfigyelhetünk:

  • a massza hőmérsékletének megemelkedése
  • a szappanmassza teljes átgélesedése (van részleges gélesedés is)
  • repedés a szappan felszínén, középen (fektetett tömbformánál általában csak a forma hosszában, hasábba öntésnél gyakran kereszt alakban is)
  • a repedésből több-kevesebb olaj kiszivárgása figyelhető meg
  • a kiszivárgott olaj jól megfigyelhetően elterül a szappanmassza tetején
  • forró a forma oldala, a szappanmassza túlzottan felmelegedett

elrontott szappan

Mikor melegszik túl a szappanmassza?

Ha a friss massza hője a kiöntést követő percek, órák során 10-20 fokkal megemelkedik, akkor a szappanmassza túlmelegedhet.

Ilyenkor a friss szappan gyakorlatilag egy olyan hőmérsékletet ér el, ami már közelebb van a meleg eljáráshoz, mint a hideghez.

A túlmelegedés szinte mindig tömbszappanoknál fordul elő, azonban kánikulában szilikonformák esetében is megtörténhet.

A túlmelegedési küszöb minden szappannál más és más, biztos előrejelzése nem lehetséges.

Függ

  • a recept összetételétől
  • a massza összemennyiségétől
  • a fázishőmérsékletektől
  • a szobahőmérséklettől
  • a felhasznált adalékok fajtájától és mennyiségétől
  • a forma méretétől és anyagától
  • a takarás mértékétől

Azt kell megérteni, hogy a szappankészítés egy kémiai folyamat.

Ezt a folyamatot csak akkor tudjuk jól kontrollálni, ha…

  • elegendő ismeretünk van a hőmérsékletek jelentőségéről
  • tudjuk, hogyan kell megalálni és megtartani a hőmérsékleti egyensúlyt
  • tudjuk előre, hogy mire kell odafigyelni a túlmelegedett szappan kivédésére
  • ismerjük, hogy az elszappanosodási folyamatnak milyen szakaszai vannak
  • tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes szakaszokat hogyan tudjuk megkülönböztetni
  • tudjuk, hogy mikor mit kell tennünk a céljaink függvényében (Akarunk gélesedést? Ha igen, akkor milyen mértékűt? Vagy éppen teljesen el akarjuk kerülni?)

Mi a különbség az olajkiválás és a fázisszétválás között?

Gabi attól tartott, hogy ez a szappanja használhatatlan lesz.
Azt gondolta, hogy a tapasztalt jelenség a fázisszétválás.

A folyamat azonban szerencsére nem jutott el addig – legalábbis a képei és a beszámolója alapján így gondolom.

A szappanmassza túlmelegedése és a fázisok szétválása között a különbség jelentős.

1. Az olajkiválás…

sajátossága az én tapasztalatom szerint az, hogy a túlmelegedett szappan kienged magából egy viszonylag kis mennyiségű olajat. Ez a néhány csepp, esetleg néhány gramm olaj megáll a szappan tetején, és ott is marad.

Ezt a kisebb mennyiségű olajat az elszappanosodás további óráiban, napjaiban legtöbbször apránként újból felveszi a frissen öntött szappan. Általában a szappan felszíne olajos érzetű marad, bár ez a kivált olaj mennyiségétől nagyban függ. Minél többet nyomott ki magából a melegedés során, annál tovább tart a folyamat, és annál több nyoma is marad a szappan felszínén.

elrontott szappan

elrontott szappan

Ha pár hét után sem veszi fel a massza a kivált olajat, akkor azzal együtt fel kell kockázni, és meleg eljárással lehet hibajavítani.

Jó hír is van.

Egy ilyen szappanban soha nem marad ovális sötét folt a szeletek közepén, mert az átgélesedés 100%-os volt, nem részleges.

2. A fázisszétválásos szappan…

valójában sokkal ritkább, mint ahogyan azt gondoljuk, és nem is a melegedés a leggyakoribb oka.

A helyesen megkevert massza nem könnyen esik szét újból fázisokra. A szétesés oka gyakran a “hamis” emulzió.

Fázisszétválásról akkor beszélünk, ha a formában már nem látható az az átlátszatlan, pudingos, egyre szilárduló (!) massza , ami a kiöntéskor már létrejött.

Helyette egy ismét folyékony halmazállapotú, átlátszó anyagot látunk, ami 2 részből áll:
  • alul ülő lúgoldatból (kisebb rész)
  • felül elterülő olajrétegből (nagyobb rész)

Gabi még lúggömböket is keresett a szappanban. Ilyet nem láthatunk már, ha a Nátrium-hidroxidot teljesen jól feloldottuk. A feloldott lúg nem válik újból szilárd halmazállapotúvá.

Hogyan találd meg a hőmérsékletek egyensúlyát a szappan kiöntése utáni első órákban?

Ahogy Gabi példája is mutatja, ez nem könnyű.
Ha senki nem magyarázta el, mire lehet számítani egy tömbbe öntött szappanmasszánál, mire kell odafigyelni…

…és mit tegyünk, ha intő jeleket észlelünk, akkor nem fogjuk érteni, mi történt.

De ami talán ennél is rosszabb, az az, hogy legközelebb sem tudjuk elkerülni a kudarcot.
Az is megeshet veled, ami Gabival: egyik végletből eshetsz a másikba (megfázott, ill. túlmelegedett szappanmassza).

Mit tehetsz, ha el akarod kerülni a túlmelegedett szappant?

  • Kísérletezhetsz, megfigyeléseket végezhetsz, dokumentálhatsz, böngészgethetsz szappanos cikkeket
  • Tanulsz egy számodra szimpatikusnak, megbízhatónak és hitelesnek tartott helyen, embertől

El kell fogadni azt, hogy a szappankészítés nem mindenki számára könnyen elsajátítható folyamat.
Van, aki könnyebben veszi az akadályokat, és van, aki nehezebben, akárcsak az életben.
A szappankészítés sem kivétel.

Sok-sok szappanos életutat figyeltem már meg.

A legjobban azoknak megy, akik elegendő magabiztossággal közelítenek a világ dolgaihoz, de a szükséges alázat is megvan bennük, ami egy új szakterület elsajátításához szükséges. És jó tanítót választanak. Korrekt tanító nélkül sokkal nehezebb.

Hőmérés nélkül szappanozni kockázatos.

Talán nem szívesen olvasod most ezt, mégis meg kell, hogy mondjam:

a szappankészítés csak akkor fog több örömet okozni számodra, mint bánatot, ha elegendő tudásod van róla.
Kimondottan olyan tevékenység, ami sok buktatót rejt.

Csak akkor kerülheted el a kudarcokat, ha valaki felhívta rájuk a figyelmedet…

Ilyen mértékű takarásra ritkán van szüksége egy tömbbe öntött szappannak…

elrontott szappan

Amikor rossz a recept

Ezzel a szappannal sajnos más gond is van. A recept egy rosszul megtervezett szappant mutat.

Vallom, hogy a kalkulátorhasználat nem egyenlő a recepttervezéssel.

Gabi receptje jól illusztrálja, hogy mennyi mindennel kellene tisztában lenni egy használható szappan megtervezésekor.

Ebben a receptben annyira sok a telítetlen zsírsav, hogy szinte nem is szilárd a szappan, és ezen sajnos ezen az érési idő alatti szikkadás sem fog segíteni.

A puhaság látszik a képeken is, ez a szappan extrém mértékben lágy, és nem fog szépen habzani sem.

El fog olvadni, szét fog málni az első használatok során, nem fogja hozni azon tulajdonságokat, amelyeket joggal várunk el egy natúr, kézzel készített szappantól is.

Egy jó házi készítésű szappan nemcsak kímélően tisztít, de jól is habzik. Emellett megfelelően kemény, stabil szerkezetű, és így tartós is a használat során.

elrontott szappan

elrontott szappan

A szappanrecepttervezés egy művészet, én magam is évekig tanultam, tapasztaltam, kísérleteztem. Ha te nem akarsz ezzel vergődni, akkor szerezd be a letölthető PDF receptkönyvemet!

Kezdőként érdemes a recepttervezés ökölszabályaiból kiindulni

Vannak kapaszkodók, aranyszabályok, amiket érdemes betartani, amikor a nulláról tervezünk meg egy szappant.

Azt is meg lehet tanulni, hogyan kell kicserélni egy olajat adott receptben. Ekkor ugyanis szinte minden esetben, és néha jelentősen is megváltoznak a szappan eredeti tulajdonságai.

Tanuld meg a szappanrecepttervezés művészetét ezen a mesterkurzuson!

 Használható-e egy túlmelegedett szappan, amiből olaj vált ki?

  • Ha a massza újból felvette a teljes kivált olajmennyiséget a formából való kivétel előtt, akkor igen.
  • Ha az olaj a formában maradt, akkor az hiányozni fog a szappanból, mennyiségétől függően akár lúgtöbbletet is tartalmazhat így a szappan. Ez esetben a szappan nem használható ebben a formában.

Ha napok, 1-2 hét után is megmarad a jelentős mértékű olajkiválás, akkor érdemes felfogni az olajat és vele együtt, felkockázva megfőzni a szappant, így még használható lesz.

Ha a zsírfelesleg mennyiségét vagy annál többet elengedte a massza, és azt elveszítettük (letöröltük, kidobtuk…), akkor a szappant plusz olajmennyiséget újból hozzáadva kell “megfőzni”. (Azt a pluszt, amit elvesztettünk.)

Köszönetet mondok Gabinak, aki önzetlenül szánta idejét arra, hogy mások tanulhassanak az esetéből, és nemcsak leírta a történetét, hanem fotókat is készített a cikkhez.

A túlmelegedett szappan

A képeken jól látszik, hogy ennek a szappanmasszának nagyon melege lett a kiöntés után.

Elrontott szappan

A túlmelegedett szappan tipikus ismérvei, amiket Gabi szappanján megfigyelhetünk:

  • a massza hőmérsékletének megemelkedése
  • a szappanmassza teljes átgélesedése (van részleges gélesedés is)
  • repedés a szappan felszínén, középen (fektetett tömbformánál általában csak a forma hosszában, hasábba öntésnél gyakran kereszt alakban is)
  • a repedésből több-kevesebb olaj kiszivárgása figyelhető meg
  • a kiszivárgott olaj jól megfigyelhetően elterül a szappanmassza tetején
  • forró a forma oldala, a szappanmassza túlzottan felmelegedett

elrontott szappan

Mikor melegszik túl a szappanmassza?

Ha a friss massza hője a kiöntést követő percek, órák során 10-20 fokkal megemelkedik, akkor a szappanmassza túlmelegedhet.

Ilyenkor a friss szappan gyakorlatilag egy olyan hőmérsékletet ér el, ami már közelebb van a meleg eljáráshoz, mint a hideghez.

A túlmelegedés szinte mindig tömbszappanoknál fordul elő, azonban kánikulában szilikonformák esetében is megtörténhet.

A túlmelegedési küszöb minden szappannál más és más, biztos előrejelzése nem lehetséges.

Függ

  • a recept összetételétől
  • a massza összemennyiségétől
  • a fázishőmérsékletektől
  • a szobahőmérséklettől
  • a felhasznált adalékok fajtájától és mennyiségétől
  • a forma méretétől és anyagától
  • a takarás mértékétől

Azt kell megérteni, hogy a szappankészítés egy kémiai folyamat.

Ezt a folyamatot csak akkor tudjuk jól kontrollálni, ha…

  • elegendő ismeretünk van a hőmérsékletek jelentőségéről
  • tudjuk, hogyan kell megalálni és megtartani a hőmérsékleti egyensúlyt
  • tudjuk előre, hogy mire kell odafigyelni a túlmelegedett szappan kivédésére
  • ismerjük, hogy az elszappanosodási folyamatnak milyen szakaszai vannak
  • tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes szakaszokat hogyan tudjuk megkülönböztetni
  • tudjuk, hogy mikor mit kell tennünk a céljaink függvényében (Akarunk gélesedést? Ha igen, akkor milyen mértékűt? Vagy éppen teljesen el akarjuk kerülni?)

Mi a különbség az olajkiválás és a fázisszétválás között?

Gabi attól tartott, hogy ez a szappanja használhatatlan lesz.
Azt gondolta, hogy a tapasztalt jelenség a fázisszétválás.

A folyamat azonban szerencsére nem jutott el addig – legalábbis a képei és a beszámolója alapján így gondolom.

A szappanmassza túlmelegedése és a fázisok szétválása között a különbség jelentős.

1. Az olajkiválás…

sajátossága az én tapasztalatom szerint az, hogy a túlmelegedett szappan kienged magából egy viszonylag kis mennyiségű olajat. Ez a néhány csepp, esetleg néhány gramm olaj megáll a szappan tetején, és ott is marad.

Ezt a kisebb mennyiségű olajat az elszappanosodás további óráiban, napjaiban legtöbbször apránként újból felveszi a frissen öntött szappan. Általában a szappan felszíne olajos érzetű marad, bár ez a kivált olaj mennyiségétől nagyban függ. Minél többet nyomott ki magából a melegedés során, annál tovább tart a folyamat, és annál több nyoma is marad a szappan felszínén.

elrontott szappan

elrontott szappan

Ha pár hét után sem veszi fel a massza a kivált olajat, akkor azzal együtt fel kell kockázni, és meleg eljárással lehet hibajavítani.

Jó hír is van.

Egy ilyen szappanban soha nem marad ovális sötét folt a szeletek közepén, mert az átgélesedés 100%-os volt, nem részleges.

2. A fázisszétválásos szappan…

valójában sokkal ritkább, mint ahogyan azt gondoljuk, és nem is a melegedés a leggyakoribb oka.

A helyesen megkevert massza nem könnyen esik szét újból fázisokra. A szétesés oka gyakran a “hamis” emulzió.

Fázisszétválásról akkor beszélünk, ha a formában már nem látható az az átlátszatlan, pudingos, egyre szilárduló (!) massza , ami a kiöntéskor már létrejött.

Helyette egy ismét folyékony halmazállapotú, átlátszó anyagot látunk, ami 2 részből áll:
  • alul ülő lúgoldatból (kisebb rész)
  • felül elterülő olajrétegből (nagyobb rész)

Gabi még lúggömböket is keresett a szappanban. Ilyet nem láthatunk már, ha a Nátrium-hidroxidot teljesen jól feloldottuk. A feloldott lúg nem válik újból szilárd halmazállapotúvá.

Hogyan találd meg a hőmérsékletek egyensúlyát a szappan kiöntése utáni első órákban?

Ahogy Gabi példája is mutatja, ez nem könnyű.
Ha senki nem magyarázta el, mire lehet számítani egy tömbbe öntött szappanmasszánál, mire kell odafigyelni…

…és mit tegyünk, ha intő jeleket észlelünk, akkor nem fogjuk érteni, mi történt.

De ami talán ennél is rosszabb, az az, hogy legközelebb sem tudjuk elkerülni a kudarcot.
Az is megeshet veled, ami Gabival: egyik végletből eshetsz a másikba (megfázott, ill. túlmelegedett szappanmassza).

Mit tehetsz, ha el akarod kerülni a túlmelegedett szappant?

  • Kísérletezhetsz, megfigyeléseket végezhetsz, dokumentálhatsz, böngészgethetsz szappanos cikkeket
  • Tanulsz egy számodra szimpatikusnak, megbízhatónak és hitelesnek tartott helyen, embertől

El kell fogadni azt, hogy a szappankészítés nem mindenki számára könnyen elsajátítható folyamat.
Van, aki könnyebben veszi az akadályokat, és van, aki nehezebben, akárcsak az életben.
A szappankészítés sem kivétel.

Sok-sok szappanos életutat figyeltem már meg.

A legjobban azoknak megy, akik elegendő magabiztossággal közelítenek a világ dolgaihoz, de a szükséges alázat is megvan bennük, ami egy új szakterület elsajátításához szükséges. És jó tanítót választanak. Korrekt tanító nélkül sokkal nehezebb.

Hőmérés nélkül szappanozni kockázatos.

Talán nem szívesen olvasod most ezt, mégis meg kell, hogy mondjam:

a szappankészítés csak akkor fog több örömet okozni számodra, mint bánatot, ha elegendő tudásod van róla.
Kimondottan olyan tevékenység, ami sok buktatót rejt.

Csak akkor kerülheted el a kudarcokat, ha valaki felhívta rájuk a figyelmedet…

Ilyen mértékű takarásra ritkán van szüksége egy tömbbe öntött szappannak…

elrontott szappan

Amikor rossz a recept

Ezzel a szappannal sajnos más gond is van. A recept egy rosszul megtervezett szappant mutat.

Vallom, hogy a kalkulátorhasználat nem egyenlő a recepttervezéssel.

Gabi receptje jól illusztrálja, hogy mennyi mindennel kellene tisztában lenni egy használható szappan megtervezésekor.

Ebben a receptben annyira sok a telítetlen zsírsav, hogy szinte nem is szilárd a szappan, és ezen sajnos ezen az érési idő alatti szikkadás sem fog segíteni.

A puhaság látszik a képeken is, ez a szappan extrém mértékben lágy, és nem fog szépen habzani sem.

El fog olvadni, szét fog málni az első használatok során, nem fogja hozni azon tulajdonságokat, amelyeket joggal várunk el egy natúr, kézzel készített szappantól is.

Egy jó házi készítésű szappan nemcsak kímélően tisztít, de jól is habzik. Emellett megfelelően kemény, stabil szerkezetű, és így tartós is a használat során.

elrontott szappan

elrontott szappan

A szappanrecepttervezés egy művészet, én magam is évekig tanultam, tapasztaltam, kísérleteztem. Ha te nem akarsz ezzel vergődni, akkor szerezd be a letölthető PDF receptkönyvemet!

Kezdőként érdemes a recepttervezés ökölszabályaiból kiindulni

Vannak kapaszkodók, aranyszabályok, amiket érdemes betartani, amikor a nulláról tervezünk meg egy szappant.

Azt is meg lehet tanulni, hogyan kell kicserélni egy olajat adott receptben. Ekkor ugyanis szinte minden esetben, és néha jelentősen is megváltoznak a szappan eredeti tulajdonságai.

Tanuld meg a szappanrecepttervezés művészetét ezen a mesterkurzuson!

 Használható-e egy túlmelegedett szappan, amiből olaj vált ki?

  • Ha a massza újból felvette a teljes kivált olajmennyiséget a formából való kivétel előtt, akkor igen.
  • Ha az olaj a formában maradt, akkor az hiányozni fog a szappanból, mennyiségétől függően akár lúgtöbbletet is tartalmazhat így a szappan. Ez esetben a szappan nem használható ebben a formában.

Ha napok, 1-2 hét után is megmarad a jelentős mértékű olajkiválás, akkor érdemes felfogni az olajat és vele együtt, felkockázva megfőzni a szappant, így még használható lesz.

Ha a zsírfelesleg mennyiségét vagy annál többet elengedte a massza, és azt elveszítettük (letöröltük, kidobtuk…), akkor a szappant plusz olajmennyiséget újból hozzáadva kell “megfőzni”. (Azt a pluszt, amit elvesztettünk.)

Köszönetet mondok Gabinak, aki önzetlenül szánta idejét arra, hogy mások tanulhassanak az esetéből, és nemcsak leírta a történetét, hanem fotókat is készített a cikkhez.

Túlmelegedett szappan

Kapcsolódó cikkek, melyek alatt a kommenteket is érdemes elolvasni:

Rontott szappan, mi lesz veled…?!

Elrontott szappan hibajavítása

Ti kérdeztétek a Szappanmentortól (szappanrecept tervezése)

 

***************

Privát Facebook közösségünk

tagja úgy lehetsz, ha elvégzed az ingyenes videó MiniTréninget arról, hogyan kezdd el a szappankészítést, katt ide érte: https://szappanmentor.hu/ 

Iratkozz fel a Youtube csatornámra! Érdekes és hasznos videókat készítek a szappankészítés rejtelmeiről, ami teljesen ingyen van: https://bit.ly/3cLuBvZ

Kérd az ingyenes START-ot a Minitréninggel: https://bit.ly/38Bo5ob

Kicsit haladóbbnak érzed magad, és konkrét szappanreceptek érdekelnek? Éljen, ez igen, minden elismerésem! Akkor ez tetszeni fog: Szappanrecept E-könyv – https://bit.ly/2v5Ov3B

Itt is várlak szeretettel: Szappankészítés cikkek: https://bit.ly/2EUaPzt

Szappankészítés biznisz: https://bit.ly/2EH3W35

Bolt: https://bit.ly/2A1lOqf

Kövess a Facebook-on: https://bit.ly/2TPlHVA

Instagram: https://bit.ly/2PWLKc8

Podcastok: https://bit.ly/38DtLxM

Fantasztikus inspirációk, Pinterest: https://bit.ly/2U4fuVZ

Twitter:  https://bit.ly/2SutCI3

TARTS VELEM LEGKÖZELEBB IS, FIGYELD AZ ÉRTESÍTŐKET ÉS AZ OLDALT!

Veled vagyok a kudarcmentes szappankészítésért!

Csiszár Andrea Szappanmentor, a hobbi és profi szappankészítők mentora

~ ° ~ Aki kiáll a kudarcmentes szappankészítés mellett ~ ° ~

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

  1. Ibriksz Nikolett

    Drága Andi, Gabi és Mindenki!
    Köszönöm szépen ezt a szuper összefoglalót, nagyon hasznos volt. Túlmelegedéssel kapcsolatban már én is jártam a repedés fázisában, amit már nem tudtam korigálni, de a további folyamatot igen. Persze ehhez a tudáshoz, önbizalomhoz kellett egy szuper, csupa szív Mentor és egy csodálatos közösség, na meg persze én is…
    Fel a fejjel Gabi, tanultál belőle… További csodaszép szappanokat, minőségi énidőt kívánok!
    Szeretettel : Niki☺️

    Válasz
    • Szappan Mentor

      Kedves Niki, köszi szépen a visszajelzést, örülök, hogy jól megy a kontroll nálad. Igen, a kurzusokon ezt kivesézzük alaposan 😉 Ölelés!

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

  1. Ibriksz Nikolett

    Drága Andi, Gabi és Mindenki!
    Köszönöm szépen ezt a szuper összefoglalót, nagyon hasznos volt. Túlmelegedéssel kapcsolatban már én is jártam a repedés fázisában, amit már nem tudtam korigálni, de a további folyamatot igen. Persze ehhez a tudáshoz, önbizalomhoz kellett egy szuper, csupa szív Mentor és egy csodálatos közösség, na meg persze én is…
    Fel a fejjel Gabi, tanultál belőle… További csodaszép szappanokat, minőségi énidőt kívánok!
    Szeretettel : Niki☺️

    Válasz
    • Szappan Mentor

      Kedves Niki, köszi szépen a visszajelzést, örülök, hogy jól megy a kontroll nálad. Igen, a kurzusokon ezt kivesézzük alaposan 😉 Ölelés!

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com