Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

alapkerdesek valaszok kezdoknek

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

Viki kérdései egy kíváncsi, mindent tudni akaró kezdő kérdései lúgkalkulátorról, pálmazsírról, sertészsírról, kókuszzsírról, vajról és egyebekről.
Talán pont Te is ezekre a szappankészítős kérdésekre keresed a választ?
Mindenki elkezdi valahol!

Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

Szóval eddig inkább csak olvasgattam-nézelődtem. Lúgkalkulátort találtam, De receptszámlálót nem. Vagy ez ugyanaz?

Igen, lúgkalkulátor = Szappanreceptszámláló vagy -számoló

Az még a kérdésem, hogy a disznózsírra miért írják a számlálók, hogy nem habzik és a tisztítási hatása nulla???
Ez szerintem butaság!

Ezek az értékek csak más (elszappanosított) zsírok, olajok értékeivel összehasonlítva értékelhetőek, és ún. tapasztalati értékek.

A múltban kíváncsi szakemberek fogták a zsírokat és olajokat, és mindből készítettek 100%-ban csak az adott zsírt tartalmazó szappant, majd fogták őket, és összehasonlították a szappanokra legjobban jellemző tulajdonságok szerint (lsd. lejjebb és a kalkulátorokban).
A kapott tapasztalatokat próbálták számokban kifejezni.
Valahogyan így tudom elképzelni, de ez persze csak feltételezés, amit a megértés kedvéért írtam le.

Úgy kell őket értelmezni, hogy – példán keresztül – ha a legnagyobb habot képező olajnak ugyanezt a tulajdonságát mondjuk X számnak vesszük, akkor ahhoz a sokkal jobban habzó értékhez viszonyítva a sertészsíré minimális, azaz 0 (nulla, esetleg 1-2).
Ha jobban „megkapirgáljuk” a dolgot és szorgalmasan kattintgatunk, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb olaj és zsír ugyanolyan minimális habzó értékkel rendelkezik, mint a sertészsír.

Ez tehát nem azt jelenti, hogy a tiszta zsírszappan nem habzik, hanem azt, hogy sokkal kevésbé habzik, mint a tiszta kókuszolajból készített – hogy a példánál maradjunk.
Még egy, hogy jobban tudjuk értelmezni ezt a dolgot: az olívaolaj habzó értéke is szinte láthatatlan a kalkulátorban, de ha elkészíted a tiszta olívaszappant, akkor tapasztalod, hogy krémes, lágy, nagyon jól ápoló szappan.
Habja ugyan valóban nincsen a hagyományos értelemben, de ettől még csúszik, olvad, kiválóan használható.
Amit a habzásról leírtam, érvényes az összes többi tulajdonságra is: keménység, tisztítás, ápolás, krémesség.

Összegezve

A kalkulátor megjelenített tulajdonságai kizárólag a zsírok tulajdonságainak egymáshoz való hasonlításában értelmezhetőek.

Házi feladat: nézd meg, mik a jobb habzó értéket mutató olajok!
(Nem találsz túl sokat majd, s némelyik drága.)

Vajat leltem az egyik kalkulátorban. Az hogy jó szappanba?

A vaj ugyanolyan zsír – tejzsír -, mint a többi: egy állati eredetű zsír, következésképp ugyanúgy lehet szappan belőle, mint más zsírokból – ilyen egyszerű ez.
Azért lehet elsőre furcsa, mert nagyon megszoktuk, hogy ennivalóként értelmezzük.

Példának megint a kókuszvajat mondom:
a nem hidrogénezett kókuszvaj értékes étkezési célokra is!
Számtalan előnye van ezzel sütni-főzni, egyre több étrend-minta ajánlja, használják a paleo-ban, és számos más diétában is ajánlott.
Ugyanígy példa lehet még a hidegen sajtolt olajok beépítése az egészséges életmódba, de említhetném az olajrágást is, mint hatékony méregtelenítőt.

Az ‘Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek’ témát hamarosan folytatjuk!

8 hetes Szappankészítés Kihívás!
1 adag szappan = 8 hétnyi tapasztalat, kattints a képre és nevezz most!

szappankészítés kihívás

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com