4+1 TIPP zöldséges, gyümölcsös szappanokhoz

zöldséges, gyümölcsös szappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

Zöldséges, gyümölcsös szappan elkészítése némi előtanulmányozást és gondos tervezést igényel, de garantáltan jó mulatság! 🙂
Az biztos, hogy ha ezt veszed a fejedbe, akkor már túl vagy néhány szappan elkészítésén.
Amennyiben ez mégsem így volna, akkor vedd figyelembe, hogy egy ilyen recept nem kezdőknek való szappanrecept.
Azért nem ajánlom, hogy zöldséges, gyümölcsös szappan legyen az első szappanod, mert az elkészítéséhez nélkülözhetetlen a jártasság az alap tapasztalatokban.

A szappankészítés ugyanis egy csuda dolog: kétségtelen, hogy semmi sem holtbiztos! 😉

A zöldségeket és gyümölcsöket többféleképpen is felhasználhatod a szappankészítésben.
Ez a poszt a friss növények felhasználásával foglalkozik, de ITT és ITT találsz cikket a gyógynövényfőzetes és a macerátumos alkalmazásról is.
Ha megvan a tapasztalatod hozzá, akkor bátran vágj bele, ennek a néhány dolognak a figyelembe vételével sikerülni fog!

Mivel a gyümölcsök és egyes zöldségek is jelentős folyadék tartalommal bírnak, ezért a kulcskérdés az, hogy

– Hogyan állapítsd meg a zöldség, gyümölcs szappanodba felhasználható mennyiségét?

– Milyen folyadékarányt állíts be a szappanrecepthez?

Két egyszerű lehetőség a recepttervezéshez

1. A zöldséges, gyümölcsös szappan folyadéka lehet 100%-ban is zöldség- vagy gyümölcslé.
Pluszban még a puding állapotnál tehetsz hozzá 2-4 evőkanálnyi visszamaradt velőt is.
Ezt gazdaságossági okokból elsősorban a nagyon lédús gyümölcsök esetében alkalmazzuk, de elkészítheted répaléből, céklaléből, stb. is.
A színek megmaradását is gondold át!
A gyümölcslét minden esetben hűteni kell a cukortartalom miatt, mert már a lúgoldásnál is csúnya balesetet okozhat!
Édes gyümölcsnél ne csak erre, hanem a túlmelegedés megelőzésére is gondolj!

2. Ha elsősorban tejes vagy joghurtos szappant szeretnél, akkor kezeld adalékként a gyümölcsödet vagy zöldségedet, és pépesítés után 3-5 evőkanálnyit szánj a szappanba, Ezt a mennyiséget puding állapotnál tedd a szappanmasszához.
Ha nagyon ügyes vagy, akkor a levét is felhasználhatod a folyadékba mérve.

A legfontosabb okosság, hogy…

… ezeknél a szappanrecepteknél mindig vedd le a folyadékarányt 30-32%-ra!
Ez mindkét fenti változatnál így lesz jó.
Ennyi 🙂

Ha először készítesz zöldséges, gyümölcsös szappant, így csináld!

  • Reszelj, pépesíts vagy turmixolj!
  • Nyomkodd, préseld ki a növény levét a pépből!
  • Fogd fel a kicsorgó, értékes nedveket!
  • A folyadékméréskor legelőször ezt öntsd az edényedbe!
  • Egészítsd ki a kívánt folyadéktömegre vízzel, tejjel!
    (vagy az egyéb, kiválasztott folyadékoddal)
  • néhány evőkanálnyi velőt is felhasználhatsz (lásd fent, 2. módszer)

Ezzel az óvatos módszerrel nem fordulhat elő, hogy túlzásba viszed a folyadék adagolását az olajok és lúg mennyiségéhez képest.
Az első próbálkozások után már rá fogsz érezni a helyes mértékre 🙂

4+1 TIPP zöldséges, gyümölcsös szappanokhoz

 

Zöldséges, gyümölcsös szappan

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com