Az igazság a szappanmassza gélesedéséről

az igazsag a szappanmassza gelesedeserol

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

„Volt öntésem ahol gélesedett a szappan, volt hogy nem…
Fa öntőformám van és nem takarom le a szappanokat… hogy ne melegedjen túl . Volt olyan hogy nem takartam le és gélesedett de meg is repedt, volt olyan, hogy gélesedett de nem teljesen
Felmerült bennem ennek kapcsán egy kérdés, hogy a gélesedés „kötelező” 🙂 ?”
„Mi van akkor ha nem gélesedett… keresgéltem ezután a neten de nem igen találok konkrétan erre választ . Sőt valahol azt irják hogy a gélesedés az a szappan túlmelegedését okozza…ami hiba…gyorsan ki kell tenni hidegbe..v hütőbe stb.
Sok helyen olvasom h a fa formàt ne takarjam…
Most vágtam fel a 100% os oliva szappanom babér macerátummal nem gélesedett… nem takartam le … a sima oliva szappanom amit előtte nap öntöttem letakartam gélesedett, bàr a szélein nem.. ez olyan kisérlet… de választ nem találtam rá!
Kiváncsi vagyok a véleményedre, tanácsodra 🙂 !”
„A gélesedés egy folyamat? Használható a szappanom ha nem gélesedett?”

Sok kérdésre sok válasz következik, és elolszlatunk egy tévhitet is.
Olvasd el a teljes cikket! >>>

Mielőtt elkezdjük, szólok, hogy a SlideShare-en végig is tudod pörgetni a kivonatot:

Itt pedig a SoundCloud-on akár le is töltheted MP3-ban:

Az igazság a szappanmassza gélesedéséről


#1 A gélesítés „kötelező”?


A gélesedés egyaránt bekövetkezhet kis és nagy mennyiségű szappanmasszák esetében, nagyobb az esélye viszont a nagyobb mennyiségű masszáknál.

A gélesedés a reakcióval jár, és elősegíti a hideg eljárás során elérhető legtökéletesebb elszappanosodási folyamat bekövetkezését. Ebből következik az is, hogy ez a folyamat a szappankészítők barátja, szívesen látott vendég. A hátterében az van, hogy a frissen elkevert összetevők keverékének hőmérséklete elkezd emelkedni.

A kulcskérdés itt az, hogy mennyi idő alatt és milyen mértékben teszi ezt.


#2  Mi van akkor, ha nem gélesedett?


Ez nem probléma.  Ha minden más rendben van a szappannal, akkor az elszappanosodás annak rendje, s módja szerint meg fog történni a gélesedés nélkül is, nem kell aggódnod.


#3 …gélesedett, bàr a szélein nem


Igen, ilyen valóban van. A melegedés mindig  a massza közepén indul el, és onnan terjed kifelé, a forma szélei felé. Áttetszővé válik, olaj szerű színe lesz.

Részleges vagy teljes gél állapot is létezik. Az elnevezésből sejthető, hogy melyik milyen, de azért beszéljük át alaposan:

  • a részlegesnél a forma kőzepén, kisebb-nagyobb mértékben alakul ki a zselés, átlátszó massza, majd terjed a szélek felé, egyenletes mértékben. Téglalap alapú formában ez ovális lesz, négyzet alakú, ún. tepsi formáknál ez szabályos kör alakban következik be.
  • a melegedés – ha minden jól megy – egy idő után megáll
  • Ez a „megáll” történhet úgy is, hogy a szélek még átlátszatlanok, és zselés középen, de úgy is, hogy az egész, a szélekig átlátszó, tehát géles.
  • Ha hagyjuk elmenni a végső, teljes gélesedésig hűtés nélkül, akkor magasabb a kockázata a túlmelegedés, szétválás bekövetkezésének – hiszen a folyamat előre meg nem jósolható kimenetelű.

az igazsag a szappanmassza gelesedeserol


#4 A Barát


Az a fajta gélesedés, ami megáll, az a mi barátunk, annak örülünk.
Az, hogy amikor megáll a melegedés, akkorra részlegesen vagy teljesen átgélesedett-e a massza, az rengeteg dolgon múlik, és soha nem egyforma, még ugyazoknál a szappanoknál sem.

Ilyenkor jön be a létező legtudománytalanabb magyarázat, ami így hangzik:

A jelenség oka a nap, a hold és a csillagok aktuális együtt állása 😀


#5 Az Ellenség


Ha a gélesedés túl intenzív, akkor olyan gyorsan mehet végbe, hogy nem veszed észre.

Esetleg észrevennéd, ha megnéznéd a szappant, és megtapogatnád az oldalát is – de elfelejtesz egy ideig ránézni, és akkor már késő, amikor eszedbe jut.

Ekkor a korábban homogén massza szétválik lúgfázisra és olajfázisra. Olyan lesz, mint összekeverés előtt. Ez a dolog egyáltalán nem végzetes, mert ismét összekeverheted, és a szappan jó lehet a végén – DE a formázás, mintázás oda lesz. Ez az ára az anyagok megmentésének…

Ha közel az Ellenség, azt észreveheted, mert előtte (többnyire) a géles rész tetején olajcseppeket fogsz látni. Ha nem akarod beengedni az ellenséget, akkor bizony… lásd a következő bekezdésben >>>

Van még egy történés, ami a Barát és Ellenség között van, ez a Váratlan vendég – de erről legközelebb írok.

Mit tegyél, ha nem akarod kockáztatni a szétválást?

Na ilyenkor csináld azt, amiről már talán olvastál, hallottál is: tedd be a hűtőbe, vagy hűvös időben az erkélyre, teraszra.

Tömbformát ne takarj, vagy ha mégis, akkor nagyon vékonyan.
Takarás nélkül nagy valószínűséggel keletkezik szappanpor a tetején, de ezt több módszerrel elkerülheted, ill. korrigálhatod.
Megfigyelés, hogy a gélesedett szappan nem lesz szappanporos, másképpen: ha nem takarod és átgélesedik, akkor nem kell tartanod a szappanportól.
A nem takart és nem gélesedett szappannál megvan a szappanpor kockázata.

Ha Kezdő vagy még, akkor már a gélesedés legelején alkalmazz hűtést. Ha bátrabb Középhaladó, vagy Tapasztalt Haladó vagy, akkor várhatsz vele, figyelgetheted tovább a folyamat előrehaladását.

Szintfelmérő teszt itt

Ha lelkileg mindenre felkészültél, és bevállalod a kockázatot, akkor várd ki, mire halad a folyamat. Megáll valahol, vagy szétesik? Ezt előre sem te, sem én – nem tudhatjuk biztosan.

Ez egy ilyen hobbi 😀

EKF axióma = az ‘El Kell Fogadni’ alapigazsága

Tévhit

Nem igaz az, hogy a gélesedés egyenlő a CPOP módszerrel.

A hideg eljárás során végbement részleges vagy teljes gélesedés NEM eredményez teljesen lezajlott elszappanosodási folyamatot. Minden hideg eljárásssal készített szappant érni kell hagyni 4-5-6 hétig, azokat is, amik gélesedtek!

A gélesedésről azt tartjuk, hogy segíti a friss szappanmassza mielőbbi és tökéletes kész szappanná válását.


#6 Használható a szappanom, ha nem gélesedett?


Abszolút!

A jó hideg eljárással készült szappannak nem kötelező ismérve a lezajlott (teljes vagy részleges) gél fázis.

Még több cikk a témában ITT.

∞ Fincsi szappanokat kívánok!

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com