A CPOP eljárás lehetőségei a szappankészítésben

A CPOP eljárás lehetőségei a szappankészítésben

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

frissítve: 2023. november

A CPOP eljárás lehetőségei a szappankészítésben

A CPOP eljárás (Cold Process Oven Process) egy különleges és érdekes lehetőség a szappankészítésben, amely számos előnnyel járhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a technikának az alapjait és megtudhatjuk, mikor és miért érdemes alkalmazni a szappankészítés során.

Mi is az a CPOP eljárás és mikor érdemes bevetni?

A CPOP eljárás a hideg eljárásos szappankészítés egy változata. A hagyományos hideg eljárásnál a szappant hagyjuk kötni és keményedni idő és hő hatására, anélkül, hogy bármilyen külső hőforrást használnánk. A CPOP esetében viszont a szappanformát egy meleg sütőbe helyezzük, ami gyorsítja a kötési folyamatot és keményedést.

Az egyik legjobb alkalom a CPOP eljárás alkalmazására a nyári hónapokban van. A magas környezeti hőmérséklet miatt a szappan formája magától átmelegszik, szinte olyan hatékonyan, mintha CPOP-t használnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség sütő használatára, ami kényelmes és energiatakarékos megoldást kínál.

Nyáron élvezetes alternatívája a sütőzésnek

A CPOP módszer alkalmazása során érdekes megfigyeléseket tehetünk a szappan állagváltozásaival kapcsolatban. A szappant nagy melegben, kiöntés után egy könnyű törölközővel letakart formájában kitehetjük a szabadba, és figyelhetjük, hogyan változik az állaga a környezeti hőmérséklet hatására.

Végső soron ez az eljárás egy érdekes és hatékony alternatíva a hagyományos hideg eljárásos szappankészítéshez. Különösen a nyári hónapokban nyújt előnyöket, amikor a sütő használata nem szükséges. Ismerjük meg és használjuk ki ennek a technikának az előnyeit, hogy még izgalmasabbá és kényelmesebbé tegyük a szappankészítést! Az eljárás nagy előnye az is, hogy lerövídti az érési időt.

Tanuld meg az azonnal használható szappan elkészítését maceramentesen, lassúfőző nélkül!

Jól kifőzzük – Kétféle módszerrel – Melegen készített szilárd szappan MESTERKURZUS

Segítség, mi ez a sötét folt a szappanszeletem közepén???

A CPOP lehetőségei a szappankészítésben

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni.

Kérd most az ingyenes MiniTréninget!

Kövess a kedvenc social felületeken! (Megtalálsz ezeken Szappanmentor néven: Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest)

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

 1. Nagy Klára

  Szia Andi!

  Ha a sütőbe akarok gélesíteni le kel takarnom a masszát?
  Ha nem kel letakarni akkor a párolgás következtében nem károsítja a lúg a sütőmet?
  A kisebb szilikon formákban lévő szappan masszát is berakhatom a sütőbe?
  Nagyon örülök és igazán gondoskodó vagy a csetlő,botló szappanozok felé.Fantasztikus ötlet ez a hangos segítség,hála és köszönet neked.

  Válaszodat köszönöm! Szeretettel: Klári

  Válasz
 2. Szappan Mentor

  Szia Klári, én köszönöm a visszajelzést, ez olyan jó, így nem csak beszélek bele a vakvilágba 😀 !!!
  Nah, azt úgy képzeld el, hogy ami párolog, az nem a lúg, hanem a massza folyadéktartalma, nedvesség. Abban lúg nincs jelen, az nyugton van, lefoglalja az olaj, és szépen elvannak együtt a formában, egyik sem mozdul 🙂 És így a sütőt sem bántja szerencsére. Kipróbáltam a szokásos takarással is és anélkül is, nem észleltem különbséget. Kevesebb a gondunk, ha nem takarjuk. A szilikont is beteheted, viszont mivel ezek kisebbek, jobban kell figyelni, és lehet, hogy nem kell egy óra sem, és el lehet zárni a sütőt. Arra számíts, hogy kicsit durvább lesz a felülete, apróbb-nagyobb buborékok is lehetnek rajta, viszont cserébe nem kell 4 hétig érnie. Én másnap simán használom, ha kell, tökéletes.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com