Égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről – Veszélyes

Égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről – Veszélyes tartalmak

Kinek való ez a cikk?

Akkor olvasd el, ha még csak most kezdtél el tájékozódni a szappankészítés rejtelmeiről. Neked különösen fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódj. Alább két olyan tartalomról lesz szó, ami kimondottan veszélyes butaságokat tartalmaz a szappankészítésről. Ez a fajta kommunikáció veszélyes is lehet arra nézve, aki nem ismeri fel, hogy egy rossz minőségű tartalommal van dolga.
Az égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről nem biztos, hogy úgy kerülnek ki az internetre, ahogyan azt első blikkre gondolnád.

A Szappankészítés MiniTréningen kivesézzük azt a témát, hogy ki hogyan szeretne (képes, hajlandó) szappankészítést tanulni. Az összes ott végig beszélt út járható, és az, hogy te melyiket választod, az attól függ, hogy mik az adottságaid, céljaid és lehetőségeid. A tréningen egyetlen dologtól óvlak: a rossz szakmai minőségű tartalmaktól.

Miről nem fogunk beszélni és miért?

A szakmai tévedéseket nem fogjuk kivesézni, mert a cikk célja nem ez. Ezért ajánlom kezdő szappankészítőknek.

A poszt célja az, hogy ezután tudatosan figyeld az információforrások hitelességét.

A szappankészítés esetében a rossz tartalom veszélyes lehet

Mi a rossz tartalom?

Egészen pontosan rossz szakmai minőséget értünk ez alatt. Helytelen és/vagy hiányos információkat, tévedéseket, tévhiteket. Ilyen tartalmak kikerülhetnek a közlő legjobb szándéka ellenére is, de kikerülhetnek szándékosan is – mindjárt kiderül, mire kell gondolnod.
Előbb azonban szögezzük le, hogy a következőkben nem arról beszélünk, hogy melyik szappankészítőnek mik a tapasztalatai, mennyire mély a tudása, és milyen készségekkel rendelkezik ezeknek a megosztásához.
A következőkben a lelkiismeretlen és felelőtlen tartalomgyártásról írok, de azért fontos azt is tudni, hogy jó szándékkal közzétett, kevésbé megalapozott, erősen hiányos infókba is könnyen belefuthatunk. Utóbbiakról most nem beszélünk.

Milyen formai hibákról ismered fel a rossz minőségű szappankészítős cikket?

(Más tartalmakra is vonatkoznak az alábbiak)
Az oldal és a cikk szövege:

  • tele van közhelyekkel
  • helyesírási hibákat tartalmaz
  • igénytelen megfogalmazással íródott
  • gyakoriak a magyartalan nyelvi fordulatok
  • hemzseg az elütésektől
  • az oldal tele van reklámokkal
  • az oldal alig tartalmaz néhány cikket, és ugyanazok jelennek meg szinte minden menüpontban
  • az oldal tulajdonosára, üzemeltetőjére vonatkozólag nulla információt tartalmaz
  • sem ÁSZF-et, sem adatvédelmi szabályzatot, vagy egyéb, a te biztonságodat, jogaidat szolgáló és biztosító információkat NEM találsz (GDPR, sütikezelést, stb.)

Hogy kerülnek a netre az égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről?

A leggyakoribb oka tapasztalatom szerint a lelkiismeretlen bevételszerző módszerek alkalmazása miatt. Ezeknek az oldalaknak kizárólag egy céljuk van: odavonzani az információéhes tömeget. A bevétel a reklámok lekattintásából származik, és nem szempont az, hogy milyen tartalom van az oldalon. Másképpen fogalmazva a cél nem a te tudásodnak a gyarapítása, hanem az, hogy fogyaszd a reklámot, ami a cikk mellett mgjelenik. Veszélyes játék ez, ha valaki nincs tisztában azzal, milyen tartalmat lát éppen.

A következő egy változtatás nélkül idemásolt cikk, mely a szappankészítés pofonegyszerűségét hivatott bizonyítani számodra

Olvasd el, és számold össze, hány tévedést és álinformációt tartalmaz!
A gond ezzel az, hogy a gyanútlan, kevésbé tájékozott és gyakorlatlan internet-fogyasztót teljesen megtévesztheti, veszélybe sodorhatja (tekintettel arra, hogy a szappankészítésben maró lúgokkal dolgozunk).

Tudta, milyen egyszerű szappant készíteni? Örömmel költünk óriási összegeget “Lush” szappanokra,csak mert kicsik, csodálatosak és érdekes, élénk színekben pompáznak. Valószínűleg bele sem gondolt, hogy a boltokban megvásárolt szappanok milyen káros összetevőket tartalmaznak. mint például parabéneket és tengeri anyagokat (SLS- Sodium Lauryl Sulphate). Ha kívánja, maga is elkészítheti a szappant és így tudni fogja, hogy az 100%-ban organikus és biztonságos a bőrnek. Az összetevők mértékével megváltoztathatja az illatát, a textúráját és a tulajdonságát ennek a bőrbarát terméknek. Olvassa végig, hogyan alkothatja meg saját, egyedi, organikus szappanát.

Mire van szüksége?
Ha egy csodás szappant szeretne gyártani, fel kell áldoznia a konyháját egy éjszakára és labort kell varázsolnia belőle. A következő eszközökre lesz szüksége: két főzőedény, üvegtérolók, nagy, fém asztali kanál, mérleg, nagy, vastag gumikesztűk, védőszemüveg és szilikon öntőforma.
Az egy kg szappan elkészítéséhez a következőkre lesz szüksége:

500g méhviasz,
300g kókusz-/olíva-/szójaolaj,
200g édes mandulaolaj,
175g lúg (bármilyen vegyi boltban beszerezhető, legyen óvatos vele),
375g szűrt, hideg víz,
7-10 ml illóolaj, szabadon választható.
Gyógynövnyek, hogy érdekesebbé váljon a szappan textúrája.

Hogyan kezdjünk neki?
A szappan alapja a méhviasz lesz. Kísérletezhet a mennyiséggel, hiszen ez felelős főként a a szappan sűrűségéért. Minél több méhviaszt ad hozzá, annál tömörebb lesz a szappan. A méhviasz emellett mélyebbé és intenzívebbé varázsolja a szappan illatát. Sőt mi több, nem szárítja ki a bőrt és finom lesz a tapintása. A szappan készítésénél a méhviasz az alap és a szappan sajátosságai a többi hozzáadott összetevőtől fog függeni. Olvassza meg a méhviaszt az egyik főzőedényben. Használjon külön edényt a vízhez és a lúghoz. Sajnos majdnem minden szappan tartalmaz lúgot. Ez egy különösen veszélyes anyag, ami felold mindent, ami organikus alapú. A szappankészítők katalizátorként használják az egész folyamat alatt-az olajok hatékonyabban össze bírnak így keveredni. Emiatt szem előtt kell tartani a szükséges óvintézkedéseket, ha szeretnlé ezeket az összetevőket használni. A lúgot kizárólag üveg- vagy ,űanyagtálban lehet feloldani és emellett viselnie kell a gumikesztyűket és az arcmaszkot, hogymegvédje magát az esetleges gázoktól.

Először is, öntse bele a vízet egy tárolóba és csak ezután egy nagyon kevés lúgot adjon hozzá. Ha nem szeretne lúggal dolgozni, csak hagyja ki ezt a lépést. Melegítse fel a méhviaszt pont annyira, hogy megolvadjon. Ne állítson be túl nagy hőmérsékletet, nehogy az olaj és a méhviasz áthaladja ezt a határt. Ezután keverje ezt össze a kiválasztott olajjal. A legnépszerűbb olajok, amelyeket az organikus szappanok tartalmaznak az olívaolaj, kókuszolaj vagy egy olcsó szójaolaj. Használhatja a kézi robotgépet, hogy alaposan össze tudja keverni. A legvégén adja hozzá az illóolajokat, amiket kiválasztott. Készíthet görögdinnyés szappant, de akár választhat egy hagyományos illatot és hozzáadhat levendulaolajat is. A legtöbb szappan citrusos, amit a frissességgel párosítunk.

Amikor kész a formula, formákba lehet önteni. Az ön döntése, milyen alakút szeretne a végén kapni. Használhat kicsi, félgömb alakú szilikonformát, hogy egy kcisi kerek szappant kapjon. A következő lépés nagyo negyszerű és nem igényel nagy figyelmet. A szappanformulát száraz helyen kell tárolni néhány napig, hogy megszilárduljon.

Ez valószínűleg a legegyszerűbb szappanrecept, ami otthon elkészíthető. Ha még mindig nem lett meggyőzve arról, hogy fel kellene hagynia a kereskedelmi szappanokkal, tudnia kell, hogy azok kétszer annyi összetevőt tartalmaznak, mint a természetes alapúak. Valójában a legtöbb szappan, amit használunk mindennapokban, nem nevezhető szappannak. Ha megfgyeli a cimkét, szintetikus tisztítószereknek hívják őket. Ahhoz, hogy egy szappant szappannak lehessen hívni, glicerint kell tartalmaznia. A nagy vállalatok kivonták ezt az összetevőt és testápolókba, krémekbe tették bele, mivel azokat jobban viszik az emberek. Következő alkalommal, amikor egy jó termékkel szeretné megmosni az arcát, győzödjön meg róla, hogy „szappan” áll a csomagoláson. Forrás: http://kozmetikaibolt.eu/diy-organikus-szappan.html

Elkeserítő és ijesztő – Még akkor is, ha troll vagy provokáció

A következő levelet a SzappanMentor FB oldalon kaptam, és őszintén szólva eléggé elkeserített. Amikor a zárt csoportban erről beszéltünk, többeknek az volt a véleménye, hogy ez troll, illetve provokáció. Lehet, hogy igazuk volt, engem csak egyszerűen megijesztett. Félnék attól, aki tényleg így áll neki a szappankészítésnek. A mondanivaló szempontjából teljesen mellékes, hogy a levélíró valóban ennyire tájékozatlan, vagy provokálni akart vele.

Ami ebből a lényeg az az, hogy te ne így csináld! A szappankészítés elkezdéséhez nagyon, nagyon sokat kell tanulni (önállóan, vagy képzésen).

Így ne csináld – Veszélyes égbekiáltó hülyeségek a szappankészítésről

„ŰDV.MA SZÁNTAM RÁ VÉGRE MAGAMAT ,HOGY MEGCSINÁLOM AZ ELSÖ SZAPPANOMAT.iGAZ MÉG CSAK PROBÁLKOZOK ,MÉGIS A FAGYASZTOTT KECSKETEJJEL KEZDTEM 383 GR ÉS 1 LITER BIRKAZSIRRAL.MEG 140 GR NAHIDROXIDDAL.tETTEM BELE 50 CSEPP LEVENDULA OLAJAT,KEVÉS LEVENBDULA VIRÁGOT,KOZMETIKAI PIGMENTET,AMI NEM VOLT ELÉG ÉS TETTEM MÉG HOZZÁ EGGY KIS HUSVÉTI TOJÁSFESTÉKET IS.KÉK MEG PIROS-AZ LILA LEGYEN.CSUPA ROSSZASÁGOT CSINÁLTAM UGYE? aZOMBAN CSAK EZ VOLT OTTHON.gONDOLOM NEM IS LESSZ JO.nEMTUDTAM HOGY KELL ELMOSNI,MIVEL KELL ELMOSNI A BOTMIKSZERT MEG AZ EDÉNYEKET.mOSOGATOSZERES MELEG VIZZEL PROBÁLTAM,DE MÉG RAGADOSABB LETT.nAGYON SZERETNÉM HA SIKERŰLNE,DE NEM TUDOM…..SOKAT KELL MÉG TANULNOM.vAGY NEM IS NEKEM VALO EZ.fÉLEK A LUGTOL.nINCS JO HELYEM.mEG MINDENT ÖSSZEMAJZOLTAM A KONYHÁMBAN.aZ A TOJÁSFESTÉK SE VOLT JO BELE UGYE?nEMTUDOM HOL KELL VENNI A KOZMETIKAI PIGMENTET.vAGY MIVEL SZINEZZEK LILÁRA.eGYSZOVAL MÉG SOKAT KELL TANULNOM.ÉN MÁR TERVEKET SZÖTTEM,DE MA LELOMBOZOTTAM.sZERINTEM IDE EGYY KŰLÖN HELYISÉG IS KELL,AHOL DOLGOZIK AZ EMBER .NEM?”

A levelet korrekten megválaszoltam, mert azt gondolom, hogy felelősségem van, ha valaki hozzám fordul. Nem tisztem eldönteni, hogy a levélírónak mi a szándéka, nem tartom feladatomnak senki ttájékozottságát és tudását megítélni vagy minősíteni, egyszerűen szeretnék segíteni, ha valaki ír nekem.

Kapcsolódó téma: A legveszélyesebb tévhit a szappankészítésről

A netbiztonságról itt olvashatsz, ha szeretnél tájékozottabb lenni, hogyan védd meg magad a gagyi tartalmaktól.

Mi a véleményed a fentiekről? Te is találkoztál már ehhez hasonló hülyeségekkel? Segíts másoknak, oszd meg velünk a véleményedet a témában!

***************

Privát Facebook közösségünk

tagja úgy lehetsz, ha elvégzed az ingyenes videó MiniTréninget arról, hogyan kezdd el a szappankészítést, katt ide érte: https://szappanmentor.hu/ 

Iratkozz fel a Youtube csatornámra! Érdekes és hasznos videókat készítek a szappankészítés rejtelmeiről, ami teljesen ingyen van: https://bit.ly/3cLuBvZ

Kérd az ingyenes START-ot a Minitréninggel: https://bit.ly/38Bo5ob

Kicsit haladóbbnak érzed magad, és konkrét szappanreceptek érdekelnek? Éljen, ez igen, minden elismerésem! Akkor ez tetszeni fog: Szappanrecept E-könyv – https://bit.ly/2v5Ov3B

Itt is várlak szeretettel: Szappankészítés cikkek: https://bit.ly/2EUaPzt

Szappankészítés biznisz: https://bit.ly/2EH3W35

Bolt: https://bit.ly/2A1lOqf

Kövess a Facebook-on: https://bit.ly/2TPlHVA

Instagram: https://bit.ly/2PWLKc8

Podcastok: https://bit.ly/38DtLxM

Fantasztikus inspirációk, Pinterest: https://bit.ly/2U4fuVZ

Twitter:  https://bit.ly/2SutCI3

TARTS VELEM LEGKÖZELEBB IS, FIGYELD AZ ÉRTESÍTŐKET ÉS AZ OLDALT!

Veled vagyok a kudarcmentes szappankészítésért!

Csiszár Andrea Szappanmentor, a hobbi és profi szappankészítők mentora

~ ° ~ Aki kiáll a kudarcmentes szappankészítés mellett ~ ° ~

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com