Hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre?

hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre?

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

Hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre? Ekcémával élni óriási kihívás. Ez a cikk azért született, hogy segítsen a megküzdésben. A megfelelő tisztálkodószer kiemelkedő jelentőségű a betegség aktív, és nyugalmi szakaszában egyaránt. Abban fogok segíteni, hogyan tervezz jó szappant ekcámás bőrre.

Valószínűnek tartom, hogy épp eleget tudsz a betegségről, ezért nem is arról szeretnék beszélni. Akár környezeti ártalmak következtében, akár genetikai örökségként érint az atópiás dermatitisz  (atópiás alkat vagy), jó helyen vagy.

Ha szappant készítesz az ekcémás bőrödre, már a legfontosabb általános orvosi ajánlást teljesítetted, ami a betegségre vonatkozik: kerüld a vegyi anyagokat tartalmazó készítményeket, és használj növényi szappanokat.

Hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre?

Az ekcémás bőr rendkívül érzékeny. A kézzel, otthon készített szappan nemcsak vegyi anyag-mentes, de teljesen személyre is tudod szabni, ha ismered a recepttervezés szakmai ismereteit. (Ez haladó tudásszint a szappankészítésben.)

A következőkre legyél figyelemmel, ha ekcémásnak készítesz szappant

 • A szappanban semmi nem lehet, ami irritálhatja a kiszáradt, kirepedezett bőrt
 • Hagyj ki belőle mindent, ami nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy szappan legyen a szappan
 • Ne használj színezőket
 • Ne használj illatosítást, vagy alkalmazd a lejjebb írtakat illóolaj esetében
 • Tájékozódj az egyéni érzékenységekről (kontakt-allergiák, étel-allergiák, hiszen ezek külsőleg is okozhatnak problémát az érzékenyeknél)
 • Tervezz magas hidratáló és ápoló tulajdonságú, szuper-kímélően tisztító szappant
 • A bázis-olajok kiválasztásánál és arányainak bállításánál vedd figyelembe az előbbi szempontot
 • Kisebb-nagyobb arányban tervezz bele olyan extra olaj(ok)at is, amik kívülről támogathatják a kóros szárazság okozta fájdalmat, viszketést, irritációt

Bázisolajok

A kókuszvajjal bánj óvatosan, szárít! Tisztító hatása miatt nem érdemes kihagyni a bázisolajok közül, de mégis: akkor hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre? Alkalmazd csak pl. 10%-ban a kókuszzsírt.

A pálmaolaj, sertézszsír, faggyúk mehetnek az általános, vagy annál magasabb arányban is, hiszen ezek is rendelkeznek kondicionáló tulajdonsággal, hátrányuk pedig nincs az extra-száraz bőr tekintetében. Ha vegán vagy, netán pálmaolajat sem használsz, ezeket kakaóvajjal, she-vajjal helyettesítheted.

Az olívaolaj akár minden mennyiségben mehet ebbe a szappanba, és majdnem ennyire jó választás a repceolaj, napraforgóolaj is (azért ezzel óvatosan, avasodhat).

Extra olajok

Két stratégiád lehet:

 • a drágább olajokat csak zsírfeleslegként használod
 • a zsírfelesleg szokásos mértékénél (5-8%) nagyobb mennyiségben is beleteheted a szappanba őket

Milyen extra olajok ápolják legjobban az ekcémás, pikkelysömörös bőrt?

 • lenmagolaj
 • neem olaj
 • ligetszépe olaj
 • körömvirág olaj
 • kakaóvaj
 • shea-vaj

A legjobb szappan-adalékok ekcéma ellen

 • tengeri só
 • Himalája só
 • adalékmentes só
 • Holt-tengeri iszap
 • kecsketej (lúgoldó folyadékként is akár)

Illóolajok alkalmazása – Hogyan tervezz jó szappant ekcémás bőrre?

Az illóolajok lehetséges irritáló hatásairól olvashatsz az illóolajos cikksorozatban, erre most nem térek ki. Nagyon fontos, hogy tisztában légy az illatosítás kockázataival egy ekcémás bőr kapcsán, de ne ess át a ló túlsó oldalára sem, hiszen az aromaterápia támogathatja a viszkető, pikkelyesen száraz bőr ápolását.

Ezeket az illóolajokat teheted ekcémásnak készített szappanba

 • levendula
 • teafa
 • német kamilla
 • római kamilla
 • bergamott
 • szantálfa
 • pálmarózsa
 • pacsuli
 • mirha

Milyen tömegszázalékban használd az illóolajat?

Az ekcémás, pikkelysömörös bőrre tervezett szappanba max. az olajok tömegének 1%-ában alkalmazd az illóolajat. Ennyivel akkor sem ártasz a megviselt bőrnek, ha nem a fenti illóolajokat használod, fontos viszont figyelni a bőr “válaszát”.

Alkalmazhatsz a szappanon kívül…

 • aromaterápiás masszázst, fürdőt
 • gyógynövényes ivókúrát
 • a teából visszamaradt növényeket felhasználhatod az érintett bőrfelület borogatáshoz
 • testápoláshoz, krémhez használhatsz megfelelő illóolajokat (lsd. feljebb), de a szokásos 2-3% töménység helyett itt is csak 1%-ot (5 ml krémhez 1 csepp illóolaj)
 • krémezéshez már nagyszerű testápoló- és krémalapokat is vehetsz, amelyeket 5, de akár 10%-ban is tovább adalékolhatsz a bőrproblémának megfelelően

Az aromaterápiás javaslatok forrása:

 • Gill Farrer-Halls: Az aromaterápia bibliája (Alexandra Kiadó, Pécs, 2008.)
 • Gill Farrer-Halls: Illóolajok enciklopédiája (Cser Kiadó, Budapest, 2018.)

Hasznos lehet számodra még ez is (cikkek a Tudatosvasarlo.hu-n ekcéma, környezeti ártalmak elkerülése témában)

Most szeretnéd elkezdeni a természetes szappanok készítésének tanulását?
Segítek, csak kérd a START letölthető anyagodat + a videós MiniTréninget itt.

A szappankészítés varázslatos hobbi. Februárban interjút adtam a Komplex Iskola (Budapest) tematikus Ökosuli projektje keretében.
Részlet az interjúból:

(…) “-Miben különböznek ezek a természetes alapanyagú készítmények a „gyári” készítményektől? Miért használjuk inkább ezeket? Milyen anyagokat használsz fel a szappanokhoz?

-Ha egy mondatban szeretném összefoglalni a válaszomat, az így hangzana:

A natúr összetevőkből készített termékek anélkül ápolnak, szépítenek és kényeztetnek, hogy a „színfalak” mögött ártanának egészségünknek. Ennél is egyszerűbben fogalmazva: egészséges bőr- és szépségápolás mérgek nélkül. Érdemes azonban nagyobb rálátást szereznünk, ezért nézzük meg jobban, mivel varázsolnak el bennünket a kézműves szappanok! A szappankészítés varázslatos hobbi.

Az otthon, kézzel, saját bőrünkre szabott összetevőkkel komponált, gondosan elkészített szappanok minden tekintetben messze túlszárnyalják a kereskedelmi forgalomban kapható, ipari mennyiségben előállított alternatíváik minőségét. A legfontosabb különbség az összetevőkben, és az elkészítés technológiájában van.

Étkezési minőségű, kiváló alapanyagokat használunk fel az otthon készített szappanokhoz. Például kókuszvajat, olívaolajat, repceolajat, shea-vajat, kakaóvajat, mandulaolajat, ricinusolajat, avokádóolajat, és még sorolhatnánk még több tucatnyi hétköznapibb, akár hazánkban előállított hidegen sajtolt olajat is, de egzotikus, távoli országokból importált olajokat, vajakat is.

A szappanokat illatokkal, színekkel kombináljuk. A legtöbb hobbi szappankészítő igyekszik a lehető legtermészetesebb adalékanyagokkal színezni és illatosítani, így felhasználunk tiszta illóolajokat, gyógynövényeket, magőrleményeket, növényi színezőket, zöldségeket, gyümölcsöket, agyagporokat, kakaóport, kókuszreszeléket, joghurtot, és folytathatnám a sort hosszan.

A lúg oldásához folyadék szükséges, az oldatot ezután elegyítjük az olajokkal. A lúgoldásra szintén sokféle folyadék alkalmas, gondoljunk csak a kecske-, juh-, de akár a növényi tejekre, de akár sörre, borra, zöldség- és gyümölcslevekre is. És akkor még nem is említettük a növényi főzeteket, teákat, és a feketekávét…

-Mit tanácsolsz, hogyan fogjunk hozzá közvetlen környezetünkben a szemléletváltáshoz, a természettudatos életmód kialakításához, és a természetes alapanyagok felhasználásával készített termékek használatához?

-Minden apró lépés számít. Nem hiszek az egyik napról másikra történő életmódváltásban. Aki egyszerre mindent meg szeretne változtatni az életében, az általában rövid idő után belebukik, és feladja.

A legfontosabbnak a bőr tisztítása és ápolása terén annak felismerésére és tudatosítására helyezem a hangsúlyt, hogy milyen mértékben “szennyezettek” az átlagos, tömegesen előállított tusfürdők, gélek, szappanok. Hemzsegnek bennük a különféle hatásfokozó (habzást, tapadást, stb. biztosító) mű-izék, amik legnagyobb részt bizonyítottan irritáló, allergizáló, rosszabb esetben egyenesen rákkeltő anyagok.

Nagyon sokan érkeznek úgy hozzám, hogy szervezetük ezeket az anyagokat (már) nem tolerálja. Viszketnek, kivörösödnek, hámlanak, ezért keresik az alternatív megoldásokat. Kezdetben 1-2 fajta natúr terméket próbálnak ki, és végre fellélegezik a bőrük, panaszaik többnyire azonnal enyhülnek, vagy éppen (szerencsés esetben) végleg elmúlnak.

Ezt az utat javaslom mindenkinek. Kezdjük a mosakodó szerek lecserélésével, majd folytassuk kencéink, dekor kozmetikumaink, hajápolóink selejtezésével. Válogassuk meg gondosan az összetevők cenzúrázásával. Ehhez elérhető az ún. INCI-lista, amely segítségével ki tudjuk szűrni az egészségünk szempontjából kockázatos összetevőket. Tegyük meg ezt elsőként. Ezzel mindjárt sokat fogunk tanulni. (INCI = kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana.)

Ha eme kritikus szemlélettel cenzúrázzuk összes jövőbeni beszerzésünket, már megtettük a tudatos fogyasztók első, nagy lépését. Váljék rutinná az összetevők ellenőrzése akár az étkezésünkről, bőrápolásunkról, mosószereinkről, vagy a takarítószereinkről legyen szó! (Ehhez akár egy zseb-nagyítót is rendszeresíthetünk a táskánkba, mert az összetevők leggyakrabban alig olvasható betűmérettel kerülnek feltüntetésre, különösen az apró méretű termékeken.)

Aki megtapasztalja a vegyi anyag-mentes natúr készítmények bőrre gyakorolt kedvező hatásait, kedvet érezhet magában arra, hogy megtanulja elkészíteni kedvenc szappanjait, bőrápolóit otthon. Ezeket a termékeket ugyanis éppen úgy el lehet készíteni otthon magunk és családunk számára, akár a rántottát, vagy a töltött káposztát.

A küldetésem éppen ebből a mély meggyőződésből fakad: legyen a szappankészítés újra olyan természetes otthon, akár a főzés. Az újra szó használata nem véletlen. Ne feledkezzünk meg a nemes hagyományról: alig pár évtizeddel korábban még anyáról leányra szállt a szappanfőzés tudománya a vidéki háztartásokban.

Annyi bizonyos, hogy érdemes próbára tenni magunkat ebben a mesésen kreatív, magával ragadó világban, ami – mintegy kellemes mellékhatásként – visszavezethet bennünket a természetközeli(bb) életmódhoz. A szappankészítés sem nem átlagos, sem nem egyszerű hobbi, de kellő figyelemmel és fegyelemmel megtanulható, és nem is hizlal 🙂

A szappankészítés varázslatos hobbi – művészet és tudomány egyben.

Aki szappant tud készíteni, az előbb-utóbb megpróbálja a tisztító, takarító szereit is házilag előállítani, sőt, egyszerű, vagy bonyolultabb házi kencéket is kreálhat.

Ezek egymással rokon területek, akárcsak a főzés és a sütés. Észrevétlenül vezet be az olajok különböző tulajdonságainak megismerésébe, a gyógynövények és illóolajok terápiás célú felhasználásának tudományába. Dolgunkat megkönnyíti, hogy egyre bővül azon webáruházak száma, ahonnan könnyűszerrel beszerezhetjük az otthoni előállításhoz szükséges alapanyagokat és eszközöket.

Akik nem szeretnének ezzel otthon bíbelődni, azok bőséggel találnak kiváló, manufakturális körülmények között gondosan előállított, méregmentes mosakodó- és bőrápoló termékeket kézműves vásárokban, natúr- és bioboltokban, webshopokban egyaránt.

-Hogyan találnak rá az emberek az otthoni szappankészítésre?

-A szappankészítés a világ legjobb hobbija. Egészséges, méregmentes, környezetkímélő, és teret enged az érzéki inspirációk birodalmának. Ugyanakkor szellemi kihívás is, hiszen meg kell sok mindent tanulni hozzá. Tapasztalataim szerint aki elköteleződéssel fog hozzá, az megélheti önmaga legteljesebb kreatív kibontakozását.

A legtöbb hölgy éppen ezért vág bele.

Mert ráérez arra, hogy a színek, formák, illatok, a nemes vajak és olajok kombinálása végtelen lehetőséget ad szépérzékének fizikai megjelenítéséhez. A képzőművészeti ágakkal szemben ugyanis a szappankészítésnek megvan az az előnye, hogy nem szükséges született tehetségnek lenni hozzá, gondolok itt a rajzkészségre példának okáért.

A házilag készített szappan “tiszta”, vegyszer- és egyéb adalékmentes, ezért az egészségtudatos emberek számára életmódváltásuk része, akárcsak pl. az étkezési szokások megváltoztatása. Ők azok, akik tudatosak a megelőzésben.

Sokan mások már kialakult érzékenységek, betegségek miatt (allergia, ekcéma, pikkelysömör) tanulják meg, hiszen természetességével, adalékmentességével elősegítheti ezen tünetek enyhülését, kiegészíti a gyógyszeres kezeléseket.

Sokan, főképpen a mi korosztályunkból, a hagyományőrzést is meglátják benne, hiszen nagyanyáink üstben, az udvaron, hulladékzsírból egyszerre, általában egész évre megfőzték a család tisztálkodó és mosószerét. Ma már modern anyagokkal és eszközökkel, de gyakorlatilag ugyanezt tehetjük, habár általában nem egész évre készítünk, inkább gyakrabban. A tevékenység öröméért. Bár, olyan hobbi szappankészítő anyukát is ismerek, akinél a praktikum a fő szempont, nem a design -célok.

Mindig szeretettel figyelem, ahogyan minden tanítványom kicsit magára szabja a szappankészítést.

Ketten sem csinálják egyformán, ezért is mondom mindig: A szappankészítés varázslatos hobbi.

Végül hulladékmentes, vagyis hozzájárul a környezettudatos, fenntartható háztartás kialakításához (mosószappanos mosás, háztartási tisztítószerek, mosogatószer).

-Miért kezdtél el szappankészítéssel foglalkozni? Hol tartasz most a küldetéseddel?

-33 évig könyvtáros voltam, imádtam a hivatásomat. Több oka is volt, tudatosan nyitott voltam akkoriban. Kerestem a megérzést: ez lesz az, amibe kezdeni akarok a főállású munkám mellett. Akkor láttam meg egy tanfolyam hirdetést, és a várt megérzés megérkezett. Tudtam, hogy nekem ide kell elmennem. Kialakítottam a feltételeket, megtettem a bejelentéseket, és 2-3 évig gyártottam is. Forgalmaztam a szappanokat kézműves vásárokban és saját fejlesztésű webshopban is. Később azonban rájöttem, hogy nem ez az én utam.

Ma már kizárólag az oktatásra, tanácsadásra koncentrálok, és egyedül dolgozom. Töltődöm a pozitív visszajelzésekből, apró egyéni sikerekből. Csodás emberekkel találkozom, akikkel boldogan beszélgetek akár online, akár a valóságban.

Az évek során 3 honlapot készítettem, aktív vagyok a közösségi médiában. Büszkeséggel és hálával tölt el a zárt Facebook csoport, ahová az e-mail világom követői csatlakozhatnak. Ez egy remek társaság. Olyan segítő közösség, ahol sokan már 10 éve kitartóan foglalkoznak a szappanok otthoni készítésével, attól kezdve követnek kitartóan. Partnereim 95-98%-a hölgy, de vannak szép számmal férfiak is.

Letölthető szappanreceptkönyvem már több mint 4 éve népszerű.

A szappankészítés csoda! Van nemezelt szappan, gyerekekkel lehet szappangyurmázni, készíthetünk extra kímélő és ápoló hatású arcszappant, hajmosó szappant, mosakodó szappant teljes testre, hámlasztó, radírozó szappant, 1 év feletti babáknak babaszappant, speciális szappant aknés bőrre, stb…. szóval nagyon sokoldalú a mai szappan. És akkor még nem is említettem azt a sokféle módszert, amivel mi, hobbi szappankészítők dolgozunk… Nem túlzás hát: A szappankészítés varázslatos hobbi.” (…)

Cserna Dorottya természetgyógyász

Most szeretnéd elkezdeni a szappankészítést, de azt sem tudod, hogyan kezdd el?

Jó helyen vagy, ez a Te indító anyagod. Kezdd úgy, hogy pontról pontra végigmész a munkafüzeten! A végére lesz 6 db csodás, sk. natúr, vegyszermentes szappanod. Ezután már csak rajtad áll, milyen illatokkal, színekkel, formákkal fejlődsz tovább…

Hogy hogyan?

Elérhető, érthető nyelvezetű, hatékony sorvezető, ami kudarc nélkül visz biztos sikerre >>> Első kudarcmentes szappanom E-munkafüzet

Kövesd a Szappanmentor FB oldalam, hogy ne veszítsd el a témát! Ha már hírlevél-olvasó vagy, jöhetsz a VIP csoportba is, szeretettel lát a szuper kis segítő közösség.

👇👇👇A FB oldalt ide kattintva kövesd be! 👇👇👇

Legjobb szappanjaitok 2020-ból – Galéria

Lezártuk a tavalyi évet a VIP Facebook csoportban.
Alig 7 nap alatt számtalan szemrevaló szappan felvétele gyűlt össze a csoporttagoktól. Volt, aki első szappanját mutatta meg büszkén, de számtalan nagy tapasztalattal rendelkező hobbi szappankészítő is csatlakozott.
Ha a képre kattintasz, a Galériához jutsz >>>legjobb szappanjaitok 2020-ból

Legjobb szappanjaitok 2020-ból – Galéria

Friss-színes rovat

A minap történt a Szappanmentor Facebook oldalon

Ez van a világ legdrágább szappanjában

Tegyél-e aranyport a szappanodba?
Bár a kérdés elég szürreálisnak tűnik egy hobbi szappankészítőknek szóló oldalon, de ne ítélj első blikkre, olvasd végig, lehet belőle tanulni is.

Csodálattal adózva a tradicionális libanoni szappannak,

ami titkos, gyógynövényeket felhasználó recept alapján készül kizárólag olívaolajból, babérolajból, én mégis kétségbe vonom a cégvezető kijelentését, miszerint az aranypor nem árthat a bőrnek.
Azt gondolom, hogy mindenképpen függ attól is, hogy mennyire finom aranyporról van szó, azonban mégiscsak: fémporról beszélünk. A gyémánt pedig a világ egyik legkeményebb anyaga…

Tapasztalatom szerint még pl. a mák- és kókusz peeling szappanok is jelenthetnek problémát.
Ezeknél a növényi eredetű adalékoknál is felléphet olyan mértékű fizikai igénybevétel, amit egy érzékeny, sérülékeny bőr nem tolerál.

Szóval… szerintem ne tegyél aranyport a szappanodba, csak ha észrevétlen szemcseméretűre tudod porítani a konyhai késes aprítóddal 😉

Sőt.

A szappantervednél mindig tedd fel magadnak a kérdést minden egyes adalék esetében, hogy alkalmazása nem jelent-e fizikai vagy kémiai kockázatot a használó számára.

De félre a tréfával, jöjjön az, amiről mindez eszembe jutott.

A közelmúltban a világ eddig ismert, legdrágább szappanját egy libanoni szappankészítő vállalkozás dobta piacra több, mint 800.000 Ft-ért.

Ez a szappan nem új, már 2013-ban elkészült a prototípus egy egyedi megrendelésre.

Akkor csakis Katar első hölgyének készült, és azóta felkapta a média. Valójában az erről készült riport már 2013 óta látható a vállalat Youtube csatornáján.
Az első számú menedzser a riportban cáfolja brit lapok vélekedését, miszerint a szappan durva textúrájú lenne, sőt a cégvezető azt is kiemeli, hogy (szerinte) a bőrnek ez nem árt.

Vélekedése szerint “használata különleges hatással van a lélekre”.

“A világ legdrágább szappanja 17 gramm 24 karátos aranyat, néhány gramm gyémántport, tiszta olívaolajat, organikus mézet, érlelt oudot (folyékony aranyat) és datolyát tartalmaz.”

(forrás: https://bit.ly/34WSBtC, kép: Youtube)
A cégről: 1480 óta működik családi vállalkozásként, Khan Al Saboun a neve. A luxus szappanokat Dubai és az Egyesült Arab Emírségek egyik legexkluzívabb üzletében árulják, egyebekben átlagos áron forgalmaznak ugyanolyan szappanokat, mint amiket te is készítesz, aki most ezen sorokat olvasod.

Katt a képre, és kövesd az oldalt!

 • szappankészítő vállalkozás

  Szappankészítő vállalkozás üzleti csomag

  39 000 Ft
 • szappankészítő vállalkozás

  Szappankészítő vállalkozás – Mentor csomag

  69 000 Ft

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com