Lúgoldás a szappankészítéshez

lugoldas a szappankesziteshez

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Frissítve 2022. júniusban

Lúgoldás a szappankészítéshez

A lúgoldásról nem lehet eleget beszélni! Ebben a cikkben 2 kérdésre keressük a választ. A leghasznosabb akkor lesz számodra az elolvasása, ha kezdő vagy a szappankészítésben.

Annak, aki már sokszor csinálta, nem jelent problémát a Nátrium-hidroxid használata, de eleinte bizony vannak hibalehetőségek. Olyan esettel foglalkozunk, ami bárkivel előfordulhat az elején.

Olvasd el, ha ki akarod zárni az egyik, könnyen előforduló hibát!

Azt szeretném kérdezni, hogy mivel lehet keverni a lúgos oldatot, amikor még csak feloldom.
Konyhai fakanál megfelelő ehhez vagy műanyag kanál, spatula?
Sajnos, leragadt az edény aljába és csak takarításnál vettem észre, hogy „összeállt”.
Amivel a lúgot felitattam, papírtölőkendő, elegendő-e, ha szemeteszsákba csomagolva dobom ki ,vagy jobban kell erre figyelni?

Lúgoldás a szappankészítéshez

Ha követsz engem, akkor tudod, hogy nem vagyok híve a zárt tartályban rázogatós lúgoldó módszernek. Hogy miért, az nem ennek a cikknek a témája, most a lényeg az, hogy sokkal veszélytelenebbnek tartom a nyitott sav- és lúgálló edények használatát erre a célra, kevergetős módszerrel. Ha ezt elfogadjuk kiindulópontként, rögtön jobban megértjük ezt a kérdést.

Azért nagyon jó, mert pont arra mutat rá, hogy bármiben is oldjuk a Nátrium-hidroxidot, résen kell lennünk, mert ennek is megvannak a maga fogásai. Ráadásul bármelyik fajta Nátrium-hidroxidot vásárolod is, ez az eset bizony előfodulhat veled is… A kezdőknek ajánlott lúgfajtáról itt olvass (videoval): Melyik fajta Nátrium-hidroxid való kezdő szappankészítőknek?

A lúgoldás alkalmával műanyag vagy rozsdamentes keverőt használj! Ez lehet műanyag főzőkanál vagy spatula is, de egy nagyobb műanyag evőkanál is megfelel. A fakanál nem jó, mert anyagánál fogva ‘magába szívja’ az oldatot. Miután beleszórod a vízbe a NaOH-t, kevergesd rögtön óvatosan, LASSAN, mert ha nem teszed, megköthet az alján – ahogy írod is. Ha véletlen mégis az aljára szilárdult kissé, akkor semmi gond, mert utólagos keveréssel is feloldódik! Mindenesetre igen, mindig ellenőrizzük az oldat olajhoz való öntése előtt, hogy maradéktalanul oldódott-e NaOH kristályunk a folyadékban.

A lúgos papírtörlő, mint hulladék

A lúgoldatos háztartási papírtörlőt elegendő a háztartási szemétbe tenni, nem igényel külön kezelést. Szelektív papírgyűjtőbe nem mehet bele, csak a szerves hulladékok közé. Komposztálásra sem lehet felhasználni.

A levélírói kérdés mögött bújkáló gondolat a veszélyes hulladék elhelyezéséről azonban egyáltalán nem megalapozatlan. A hivatásos szappankészítők számára környezetvédelmi előírás, hogy a Nátrium-hidroxid csomagolását (doboz, zsák, vödör) veszélyes hulladékként kezeljék, így azt csak veszélyes hulladék átvételére jogosult cég gyűjtőjében lehet elhelyezni.

Ennek a rendelkezésnek az a logikája az, hogy ahol „hivatalosan” gyártással foglalkoznak, ott minden bizonnyal a háztartásinál jóval nagyobb mennyiségben keletkezik ez a veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyag, mely ezáltal veszélyes hulladéknak minősül.

lugoldas a szappankesziteshez

Ha bármi miatt bizonytalan vagy abban, hogy a Nátrium-hidroxid rendesen feloldódott a folyadékodban, akkor alkalmazd ezt az egyszerű tippet: Plusz biztonság kezdő szappankészítőknek

Ha ezen a szinten már túl vagy, akkor a szappanreceptkönyvet ajánlom figyelmedbe!

Ha szeretnéd élőben is látni tőlem a lúgoldást, akkor regisztrálj a kezdő kurzusok egyikére a Szappanmentor Tudástárban!

Kép: Wikimedia.org

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com