Mézes-tejes tömbszappan színe, ti kérdeztétek

Mézes-tejes tömbszappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében.

Te is szereted télen a melengető illatokat?
Küzdesz a száraz, igénybe vett bőr tüneteivel, ezért mézes-tejes szappant tervezel?

Félted a babád bőrét a jeges szél kellemetlen hatásaitól?
Mik az ilyenkor legideálisabb összetételű szappan elkészítésének a buktatói?

Ti kérdeztetek a mézes-tejes tömbszappan színe kapcsán

Kedves Szappan Mentor.
A kérdésem az lenne, hogy a mézes-tejes szappanom még a tömbben van és már látni, hogy elszíneződött, olyan barnás lett. Hogyan tudnám ezt elkerülni?
Valószínűleg a méztől túlmelegedés állt fel, pedig nem vastagon takartam be. 1 db kicsi szappan lett, ami nagyon szépen megtartotta az aranysárga színét, hiszen gondolom, hogy nagyobb a hőveszteség.Fél kg-os tömbről van szó.

Szappanösszetevők:

pálmaolaj, kókuszzsír, méhviasz, olivaolaj, napraforgó olaj, kókusztejpor, kevés méz, ioncserélt viz, lúg. a folyékony olajok aránya 35 %. 1 nap után kivehetem a formából, mert a szappanjaimat 2 nap után tudom kivenni a formából általában az összetevők véget. 2 éve készítek szappanokat nagy elégedettséggel.
Mézes szappan készítése kihivás a számomra. Rakjam be a hütőbe, de mennyi időre? Nem fog megfázni?
Előre is köszönöm a választ! M.

“Kedves M.!

2 év szép tapasztalat 🙂
A mézes-tejes tömbszappan nagyon “finom”, megéri kitapasztalni az elkészítését!
Mivel tejport használtál, ez nem annyira vészesen melegítő hatású, mint a nyers tej, de ugyanúgy ott van benne a tejcukor, és ez a méz cukortartalmával együtt bizony (szinte) garantált túlmelegedést okoz.
Bátran próbáld ki legközelebb a hűtőbe, vagy erkélyre kitevést (ilyen hidegben).

Akkor tedd hidegre, amikor a forma oldalán érzed, hogy melegebb a massza, mint elkészítéskor az a bizonyos 40-42 fok.
Olajcseppek a mézes-tejes tetején szintén intő jelek.

Mivel a szappan TÚL meleg, így nem fog megfázni ennyi idő alatt, de fontos, hogy kb. 10-15 percenként ellenőrizd, így nem hűl túlságosan le.

Ne takard, ha tömbbe öntöd!

Ha már alig meleg, akkor kiveheted, de figyeld tovább. Ugyanis újra elkezdhet hűtés nélkül felszökni a hője, akkor vissza vele a hűtőbe.
És így tovább, míg le nem nyugszik a massza.

Tejes szappannál simán előfordulhat méz nélkül is ez, nekem olyan masszám is volt már, ami 6-7 óra múltán kezdett melegedni csak, amikor már alig néztem rá, mert azt hittem, hogy már nem fenyeget a veszély.

Szóval akadnak meglepetések, függetlenül attól, hogy tapasztaltak vagyunk.
Mindig résen kell lenni 🙂

VAGY

öntsd egyedi formákba tömb helyett, ahogy írod is, itt a nagyobb hőveszteség miatt és a massza kisebb tömege miatt nincs ilyen veszély, ekkor még gyengén takarhatod is.

Nyáron nem érdemes ezt készíteni, most van az ideje.
Melegben még fázisszétválós is lehet a magas lakás-hőmérséklet miatt a mézes-tejes szappan.

A barnás szín egyértelműen a megégett tej/cukor miatt van, néha ezt már lúgoldásnál is megfigyelhetjük.

Ha fagyasztott és kásásra olvasztott valódi tejet használsz, akkor könnyebb kicsit kontrollálni ezt a melegedést, de még ha a lúgoldásnál nem is ég meg a cukor, tej, később még így is előfordulhat, csak már a kiöntött masszában.

Szóval ne add fel, főként, hogy a barnás színtől függetlenül a szappan tökéletesen használható a mézes-tejes szappan, csak legfeljebb picit kevesebb az értékes anyag benne, de biztosan ezt is csak laboratóriumi vizsgálatok igazolhatnák 🙂

Kizárólag esztétikai problémaként is kezelheted, amit ha egyszer-kétszer próbálkozol, akkor elkerülhetsz.

Köszönöm szépen a kérdésedet, és sok-sok szép, aranysárga színű mézes-tejes tömbszappant kívánok még! :)”

Itt is hasonlóról beszéltünk

Mézes-tejes tömbszappan

Ha további “Ti kérdeztetétek”-cikkeket böngésznél, itt találod őket egy csokorban, KATT!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com