Miért híres a szegedi szappan? Galambos Andor szappangyáros, Szolnok

szegedi szappan

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Több forrásban találkoztam már azzal, hogy a szegedi szappangyártók termékei messze földön híresek voltak a 19. században, és igen kelendőek voltak a nagy vásárokban.
A leírások szerint titkuk abban volt, hogy másképp készítették a lúgot, mint egyebütt az országban: az alföldi szikes talajról gyűjtött sziksóból főzték.
Az így főzött szegedi szappan a sziksó alapú lúggal keményebb és tartósabb volt, mint a hamulúgból készített.
A sziksóról ebben a cikkben is olvashatunk, melyre a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban bukkantam az elektronikus katalógusban kutatva irodalom után.

Miért híres a szegedi szappan?

Galambos Andor szappangyáros, Szolnok

szegedi szappan

A kéthasábos Galambos-cikk hirdetéssel

A lapkivágatot, mely az eredeti cikket tartalmazza, a könyvtár zárt raktárban őrzi, csak helyben használható.
A megsárgult újságlap a Vegyi Ipar c. szaklap 1931. évi február 1-jei számából származik.
A lapkivágat Szőke Mihály könyvtáros hagyatékából maradt ránk, aki múzeumigazgató volt 1944-1949-ig a szegedi múzeum és könyvtár élén.
Szőke Mihály azért tette el a cikket, mert ő volt az a könyvtáros, akit a szerző így említ bevezetőjében:

„Szegeden akadt a multkoriban egy kis szabad időm…

…és utána néztem egy kevéssé a dolognak. Először Szeged város büszkeségébe, a Somogyi-könyvtár-ba mentem. Meg kell adni igazán meglepően sok magyar, német, sőt francia könyvet találtam a szappanfőzésről, sokkal többet mint a budapesti egyetemi vagy városi könyvtárba, a szegedi szappan hírességéről azonban nem találtam egy írott sort sem. Elhatároztam tehát, hogy felkeresek egy régi szappanfőzőt. A szivélyes szegedi könyvtáros halványan emlékezett is egyre, azonban a műhely helyét nem tudta, sőt még a nevét sem; három-négy utcát is említett, ezek egyikében, úgy mondta, bizonyosan megtalálom. „Megismerheti a házat arról, hogy egy gyönyörű kovácsoltvas cége van.” Rettenetesen sokat járkáltam, sorra vettem az összes emlitett utcákat, mig végre megtaláltam. A ház két méterrel mélyebben fekszik, mint a többi, még árviz előtti épület. Az a jó könyvtáros nem hogy azt mondta volna, hogy ez az egyetlen ház az egész környéken, emlyhez 8-10 lépcsőn kell lemenni, ötször is elmentem előtte…”

Galambos a portára betérvén igencsak elcsodálkozott, mert egy szép, tiszta, virágoskerttel övezett házat talált a kapun belül. Azért volt ez számára szokatlan, mert „a virágok nem bírják a lugok és egyéb nyersanyagok közelségét”.
A szegedi szappanról kérdezősködött az öreg Seizler Jánostól, aki már néhány éve nem dolgozott.

„A mester egy öreg, kedves, pirosarcu, régivágásu öntudatos iparos, akinek nyelve csak nehezen oldódott meg. Régi, elmult, elfelejtett dolgokról volt szó. A hires sziksóval ő is csak kezdő korában dolgozott szegedi „Zászlósy nagy gyertyás mesternél, ki mint a többi magyar szappanos, tönkre is ment, mikor az uj és olcsó nátront kezdték használni, de ő kitartott a régi eljárás mellett.”

A címlap felső része

A szegedi szappan titka

Galambos Andor szolnoki szappangyáros a következőkben leírja, hogy az öreg mester beszámolója alapján a szegedi szappan a sziksótól „sokkal keményebb, erősebb és ezáltal minőségében jobb és tartósabb lett, mint a másutt készült szappanok”.

Ezt az állítást számos más forrás alapján igazoltnak tekinthetjük, közülük most egyet idézek.
„A szegedi szappan versenye a soproni vásárokon és piacokon is gondot okozott. 1835-ben a soproni szappanosok panaszt tesznek a tanácsnál, hogy a soproni kereskedők és iparosok vásáron kívül árusítják a szegedi szappant, s ennek eltiltását kérik.”
(forrás: Magyar Néprajz, Anyagi kultúra, kézművesség, A kézművesség szerepe a falu anyagi kultúrájának alakításában, Feldolgozó iparágak, Élelmiszer és vegyipar http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/3.html)

Az a bizonyos sziksó

A sziksóból lúgot készíteni a forrás szerint nagyon körülményes munka volt, ezért a szappangyártók mellett egy külön foglalkozás volt a lúgosoké. A sziksóval készült lúgoldat csodaszernek számított. Ezt a lúgot országszerte értékesítették, de külföldre is adtak el belőle.
A sziksót Dorozsma községből szállították Szegedre reggelenként szekérszámra, miután a hajnali párától összeállt fehér port összeseperték dorozsmai asszonyok.
Napközben a száraz port nehéz lett volna összeszedni, mert „a porzás nagyon megköhögtette volna őket”.
A sziksó ezért nagyon drága volt, 1 mérőért 6 garast is elkértek, ezért hamisították is kőporral.

A régi újságlapok kiszáradnak – a cíkk túloldalán ragasztással kellett erősíteni a lapot (ami történetesen az újság címlapja), hogy a cikk olvasható legyen. Ilyen „tékákban” tartjuk a polcokon.

Galambos szerint Seizler szappanos mester világot látott, meglepően intelligens és szakképzett ember volt. Az „öreg kolléga” elmesélte azt is, hogy míg „ma” 2-3 napig tart elkészíteni egy főzet szappant, addig régen 8-10 napi munkát jelentett ugyanez. Ahogyan akkoriban minden kézművesiparos, ő is csak a „kedvesen kicsavart és elcsavart” német kifejezéseivel ismerte a szerszámok neveit.
„Részletesen és szakavatottan elmagyarázta”, hogyan készült el egy főzet szappan.
Színes, kedélyes elbeszéléssel magyarázta a mester azt is, hogy amikor a megfeszített, napi 14-16 órás munkák után végre elkészült egy főzet, akkor a „Schlusstrunk”, azaz az áldomásivás következett.

Míves, kovácsoltvas cégérét is megmutatta, amit az apjától örökölt, búcsúzóul pedig a szakmatárs lelkére kötötte, hogy a Schlussdrunk-ról el ne feledjen írni.

Érdekes az is, ahogyan Galambos Andor a szappanfőzés történetéről mesél, erről is fogok írni nemsoká.

Felül a prossessori bejegyzés

A lapkivágat felső szélén prossessori bejegyzés* található Szőke Mihály tollából.
*tulajdonosi jegyzet

Releváns hirdetés a cikk oldalán

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com