Szappankészítés teszt – Nem véresen komoly! Nyílt levél mindenkinek, aki kitölti

szappankészítés teszt

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Mennyire komoly ez a szappankészítés teszt? 5 perc alatt, 10 kérdésből kiderülhet-e minden egy ember hobbijához való viszonyáról? Kinek érdemes kitöltenie egyáltalán?

Szappankészítés teszt – Nem véresen komoly! Nyílt levél mindenkinek, aki kitölti

Olvass tovább! >>>

„Kedves Andrea!
Köszönöm válaszod.
Nem szeretnék tudni mindent a szappankészítésről. Elégedett vagyok azzal, amilyet már tudok készíteni. Sosem fogok folyékony vagy áttetsző, drága vagy gazdagon díszített stb. szappant készíteni. Nem véletlenül nem tudom a teszt sok kérdésére a választ, ugyanis valóban nem is érdekelnek: ahogy te magad is írtad, munka és rezsi igényesek, drágák, nem magasabb a használati értékük a többi szappannál. De a teszt nem engedte úgy leadni a kérdőívet, hogy ne jelöltem volna választ. Ezért minden ilyen esetben az első lehetőséget választottam, ezért lettek azok „hibásak”. A tesztbe kellene tenni olyan opciót is, hogy „Nem tudom”, mert így előfordulhatnak fals eredmények olyanoknál is, akik csak tippelnek, de pont beletrafálnak.

Kérdéseidre:

receptszámlálóra szerintem senkinek sincs szüksége, százalékot általános iskolás korától kezdve mindenki tud számolni, papíron. Az egyéb haszna pedig megóvja használóját a tanulástól, a megerőltető gondolkodástól. Könyvből tanultam szappant készíteni. Minden receptem „saját”, még nem használtam előre megírtat. Nem ördöngösség, akárcsak a számlálóé.
Utóirat: olvasom a blogot, és lelkes vagyok, de a teszt nem tölti be funkcióját, főleg ha valóban nem automatizált. Személytelen kérdésekre értelmetlen személyes választ küldeni. Javaslom néhány kérdés megváltoztatását, akár szövegesre is, ha másoknak valóban személyre szabott értékelést szeretnél küldeni. Ezért írtam most neked vissza. (…)”

A nyílt levél előtt egy maci, aki szintén nem veszi véresen komolyan ezt a szappankészítés teszt-kérdést 🙂

via GIPHY

 

„Köszönöm szépen a leveledet az észrevételeiddel!
Ha megengeded, én is leírom a gondolataimat.

A teszt egy játékos szappankészítő teszt. Leveledből arra következtetek, hogy precíz, alapos ember vagy a jobbítás szándékával. Utóbbit külön köszönöm!

Azonban az én hozzáállásom kicsit más a világhoz. Igyekszem tartózkodni az emberek megítélésétől. Soha nem mondanám senkinek azt, hogy értelmetlen, amit csinálsz, hisz nincs a zsebemben a bölcsek köve. Maximum azt gondolom, hogy „én máshogy oldanám meg a helyében”. Nem gondolom, hogy jogom lenne ítélkezni, vagy hogy az az egyedül üdvözítő út, amin én járok, vagy csak az a helyes, amit én gondolok!

A blogomon segíteni próbálok

Rólad pl. nem gondolom azt, hogy „minek töltötte ki a tesztet, ha látta, hogy nincsenek a nézőpontjának megfelelő válaszok”? Pedig gondolhatnám – és 20 éves koromban talán gondoltam is hasonlót… Ma már ilyen helyzetekben maximum azt gondolom, hogy „én máshogy oldanám meg a helyében”. A szappankészítésben sem vagyok vonalas; mindenki tegye, amit szeret, és amiben hinni tud, ami bevált számára, amit a lehetőségei adnak. Az egész tevékenységemben ezt a szemléletet próbálom érvényesíteni.

Sokat gondolkodtam anno a szappankészítő teszten, és a kivitelezésben, a kiértékelésben és a válaszokban is sok-sok munkaórám van. A „nem tudom” válasz ugyanolyan kifogásolható lenne, hisz nem derülne ki belőle, hogy ki miért nem tudja… és így tovább. Szerintem. Esetleg azt lehetne, hogy „nem tudom, és nem is érdekel”. De akkor minek a tesztkitöltés – ha nem érdekel? Szóval itt meg is áll a tudományom. Te vagy az első, aki kifogásolta a tesztet. Biztos vannak még, akiknek nem tetszik, de eddig csak köszönő sorokat kaptam azoktól, akik válaszoltak. Néhányan – hozzád hasonlóan – megírták, hogy és miért más az esetlegesen kijött eredmény, mi az oka,  de nem írták, hogy értelmetlen lenne. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen teszt nem alkalmas 100%-os, komoly tudásfelmérésre. Nem is ez a célja. Talán ezt ki kellene írnom, igen. Úgyhogy máris tanultam valamit Tőled, köszönöm!

Ami a receptszámlálót illeti…,

részben egyet értek Veled. Az „egyéb haszna” nem elsajátítható gondolkodással, és ki sem számolható. Ezt most nem fejteném ki idő híján, de a szappan várható tulajdonságai (IS) egy nagyon jó funkciója. A zsírszázalékok kiszámítása is jóval egyszerűbb, számol KOH-val, stb. Tudod, az évek során sok szappankészítővel beszélgetek, és nagyon sokféle hozzáállással, motivációval és szemléletmóddal talákozom. Szerencsére, mi, emberek, nagyon sokszínűek vagyunk. A hobbi szappankészítők is azok. Vannak kevésbé körültekintő, – és ezt bántó, megítélő felhang nélkül mondom! – egyszerűbb gondolkodású, kisebb tudású, kevesebb lehetőséggel rendelkező emberek is. Én őket is tisztelem, őket is igyekszem segíteni úgy a magánéletben, mint a könyvtári munkában, és igen, szappanosként is.

Ha tudnád, milyen sok levélíró nemhogy százalékot nem tud, vagy akar számolni, de  talán problémája van a szövegértelmezéssel, vagy egyszerűen csak nincs elég ideje mindennek utána járni, megtanulni, stb.?! Én azt gondolom, hogy nekik is kell segíteni…

Ne lenne segítség számukra a számláló?

Vagy említsem a digitális bennszülött generációt? Nekik alapvető, hogy automatizált eszközöket használjanak. Sőt, én is felvállalom, hogy az időmet sokkal értékesebbnek érzem annál, hogy papíron osszak és szorozzak a SAP-okkal. És ez csak 3 féle ok, ami miatt, vagy akiknek, nagyon jók, hasznosak a receptszámlálók! Te nem így látod?

Na, csak azt szeretném érzékeltetni Veled, hogy ez a blog igyekszik érthetően beszélni a szappankészítésről az igen sokféle és változatos igényű, motivációjú olvasónak 🙂 A szappanlkészítő szintfelmérő teszt is ilyen szeretne lenni. És persze, nem tetszhet mindenkinek, én ezt teljesen elfogadom – és még egyszer, őszintén köszönöm, hogy megtiszteltél a javaslatoddal, és megosztottad azt is, Te hogyan látod a szappankészítést! Mindig érdekes megismerni mások látásmódját, és mindenkitől tanulok a levelekből!

Ha véletlenül csalódást, vagy bármi kellemetlen érzést váltott ki belőled a teszt, azért elnézésedet kérem, hiszen pont az ellenkezője lenne a célja!

Remélem, azért tovább olvasod az oldalt, ha lesz Téged érdeklő téma!

Barátsággal: Andi”

Mi a véleményed? Oszd meg velünk, kommentelj, ha gondolatokat ébresztettünk!

A tesztet itt nézheted meg: Ingyenes szappankészítés teszt

Nézd meg, lesz-e mostanában ingyenes élő, online webinár! Amennyiben tartok ilyet, máris csatlakozhatsz ITT.

Regisztrálok!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

4 hozzászólás

 1. Cserélném Vágvölgyi Erzsébet

  Gratulálok Andi!
  Nagyon korrekt a válaszod!

  Válasz
 2. Tóth Sandorne

  Kedves Andrea! Kati vagyok.Egy ideje a saját szórakoztatására és természetesen a családom örömére neki láttam szappant készíteni. Eddig a hideg eljárást gyakoroltam, most szeretném kipróbálni a meleg eljarast is. A piacon vásároltam egy használt lassúfőzőt amiről az eladója sem tudott mit árul. Természetesen vízzel próbáltam ki de kb kettő és fél óráig csak 15fokkal lett melegebb a vízen. Azért azt nem gondolnám hogy ennyire lassú lenne. A kérdésem az,hogy ha beleöntök egy 40 fokos szappan masszát annak mennyi időre kell felmelegedni egy jó főzőnél? Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  • Szappan Mentor

   Kedves Kati, köszönöm a kérdést! Sajnálom, de ez a lassúfőző valószínűleg nem lesz alkalmas semmire sem. Sem főzésre, sem meleg szappanhoz. Teljesítmény és szappanmennyiség-függő is, de a 10-20 perc irányadónak mondható egy adag massza 80-90 fokosra melegedéséhez. Ennyi idő alatt a 40 fokos massza felforrósodik, és beindul a látványos szappanosodás. Valószínűnek tartom, hogy a szerkezet azért közben fogyasztja az áramot rendesen, ezért nem biztos, hogy érdemes vele sokat kísérletezni. Remélem, idővel sikerül mégis jó lassúfőzőt beszerezni. Ha teheti, érdemes hőfokszabályozós tűzhely sütőjében is kipróbálni – nagyon óvatosan, nehogy kifusson. Nem lehetetlen vízgőz felett, vagy közvetlen gázlángon sem elkészíteni, de ezek a módszerek állandó mellette állást, kavargatást és hőellenőrzést kívánnak. Időnként félre kell húzni, majd pár fokos hűlés, keverés után folytatni. Hasznos munkát kívánok hozzá!
   Szeretettel: Andi

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com