Szappanrecept ellenőrzés, kalkulátorok

Szappanrecept ellenőrzés, kalkulátorok

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!
Szappanrecept ellenőrzés, kalkulátorok témában kaptam egy kérdést, ami megér egy misét 🙂

„Kedves szappanmentor! Szeretném ismét a segítségét kérni, hogy ne rontsam el a szappanom. A recept a következő:420goliva, 240g napraforgó, 250g kókuszzsír,174g pálmaolaj, 56g ricinusolaj, 60g szőlőmag olaj, 162,66g lúg, 396g kecsketej. 7%superfat és 33%folyadékmennyiség. Kérdésem hogy jó-e a recept száraz, érzékeny bőrre?”

Kezdjük a végén, azután jöhet a magyarázat.

Szappanrecept ellenőrzés, kalkulátorok

A szappanrecepttervezés és kalkulátorhasználat magasiskolája online Mesterkurzus a Szappanmentor Tudástárban

A válasz: a kérdésre nem tudunk egyértelmű választ adni, míg nem tudjuk, hogy hidegen sajtolt napraforgóolajat vagy finomítottat akarunk használni.

A magyarázat: a kettőnek nagyon eltérőek a tulajdonságai (a fontos olajsav is!). Olyan mértékben eltérőek, hogy az a szappan minőségét is befolyásolja. Annyira, hogy az egyik esetében ez a recept megállja a helyét, a másikkal viszont nem.
(Hidegen sajtolt napraforgónál túl alacsony lesz az INS, és túl magas a jódszám. Finomított használata esetén megfelelőek ezek az értékek is.)

Többféle magyar nyelvű szappanrecept kalkulátor használatos. Van, amelyikben kiválaszthatjuk a megfelelőt, és van olyan is, amelyikben csak egyféle napraforgóolaj választható, s nem tudjuk, melyik fajta az.
Ebből következik, hogy érdemes olyan szappanrecept számlálót választani szappanrecept tervezésre és ellenőrzésre, amelyikben mindkét változatok megtalálhatóak, és nemcsak a napraforgóolajnál, mert az ördög nem alszik 🙂 A magyarok mellett az egyik legnépszerűbb angol nyelvű a Soapcalc.net szappanrecept számlálója, ebben is van választási lehetőség.

Ha továbbgondoljuk a Szappanrecept ellenőrzés, kalkulátorok témát, akkor felmerülhet a kérdés, hogy a többi olajnál mi a helyzet. Talán azoknál is ekkora a különbség finomított és kezeletlen között? Erre a kérdésre a legjobb, ha magad találod meg a választ, mert abból fogsz a legtöbbet tanulni, ha megtanulod értelmezni ezeket a nagyszerű számláló programokat!

Mit kell tenned?

Tanulmányozd az oszlopokat, miközben beállítod egy-egy olaj finomított il. hidegen sajtolt változatát is, és közben figyeld, milyen mértékben változik az olajsav tartalom, és magad is rájössz!

  • Tervezz!
  • Ellenőrizz!
  • Csináld!
  • Jó lett? Nagyszerű! Ügyes vagy 🙂
  • Rossz lett? Semmi gond! Nézz utána!
  • Tanulj belőle!
  • Kezdd újra! 🙂

A kérdés második fele

megfelelő-e száraz, érzékeny bőrre? Ebben nehéz tanácsot adni, mert mindenki mást szeret, de az ápoló hatása jó lesz, az biztos, nem fog szárítani (alacsony kókuszvaj tartalom és magas SF).

Tanuld meg mélységében a recepttervezést! Ajánlom figyelmedbe: A szappanrecepttervezés és kalkulátorhasználat magasiskolája online Mesterkurzus

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com